Amèrica Llatina
Internacional 30/05/2021

Milers de brasilers es manifesten contra Bolsonaro arreu del país

L'acusen de "genocida" per la seva gestió de la pandèmia i reclamen el retorn de Lula a la presidència

2 min
Manifestació contra Jair Bolsonaro a Rio de Janeiro, aquest dissabte

SabadellMés de 200 ciutats d'arreu del Brasil van acollir aquest dissabte manifestacions multitudinàries contra el president Jair Bolsonaro i, especialment, contra la seva nefasta gestió de la pandèmia de covid-19. Desenes de milers de persones, equipades amb mascaretes i mantenint les distàncies entre elles, es van unir a les protestes, convocades per sindicats, associacions d'estudiants i moviments d'esquerres, i que tenien el suport de formacions polítiques com el Partit dels Treballadors (de l'expresident Lula da Silva) o el Partit Socialisme i Llibertat.

Es tracta de la primera gran protesta anti-Bolsonaro des de l'esclat de la pandèmia: tot i el gran malestar de moltes capes de la població contra el president, el perill de contagi ha fet que fins ara no s'hagués convocat cap acte d'aquest tipus. En canvi, el mandatari, que s'ha dedicat a minimitzar els efectes del covid i a negligir les mesures de prevenció, sí que ha protagonitzat durant els últims mesos nombrosos actes multitudinaris en què la majoria de participants no portaven mascareta ni mantenien les distàncies de seguretat. Amb més de 461.000 morts, el Brasil és el segon país del món, per darrere dels Estats Units, on el covid-19 ha deixat més víctimes, i també és el tercer amb més contagis confirmats: 16,4 milions.

A favor de Lula

"Bolsonaro genocida", "Fora Bolsonaro" o "Vacunes per a tothom" són alguns dels missatges que es van poder llegir a les pancartes que duien els manifestants, que reclamaven al president que accelerés la campanya de vacunació i que incrementés els ajuts econòmics a les persones més afectades per la crisi econòmica derivada de la pandèmia. També es van sentir i llegir molts missatges a favor de Lula da Silva. Tot i que de moment no ha presentat la seva candidatura, l'expresident (que al març va veure com la justícia anul·lava les condemnes a presó que se li havien imposat el 2018) apareix com un dels noms amb més opcions de derrotar Bolsonaro a les eleccions de l'any que ve.

São Paulo, la ciutat més poblada del Brasil, va ser l'escenari de la manifestació més massiva, amb milers de persones que van desbordar l'avinguda Paulista, un dels eixos principals de la ciutat. La protesta també va ser especialment nombrosa a Rio de Janeiro. Les mobilitzacions van transcórrer de manera pacífica, amb l'excepció de Recife, on la policia va disparar bales de goma i va utilitzar gasos lacrimògens contra els manifestants. Les autoritats de l'estat de Pernambuco (que té la capital a Recife) havien demanat la suspensió de les protestes per evitar la propagació del virus, però tot i així el governador, Paulo Camara, ha ordenat apartar del cos els responsables de l'actuació policial i obrir una investigació sobre els fets.

stats