Internacional 08/11/2019

Michael Bloomberg es planteja presentar-se a la presidència dels EUA

El milionari exalcalde de Nova York creu que cap dels candidats demòcrates pot derrotar Trump

Ara
2 min
Michael Bloomberg es planteja presentar-se a la presidència dels EUA

BarcelonaEl multimilionari exalcalde de Nova York Michael Bloomberg s'està plantejant seriosament presentar candidatura a la presidència dels Estats Units, tot i haver-ho descartat fa temps. Segons un comunicat fet públic per un dels seus assessors, Howard Wolfson, Bloomberg "està cada cop més preocupat perquè els candidats actuals [a la nominació demòcrata] no estan ben posicionats" per guanyar el republicà Donald Trump a les pròximes eleccions, el novembre del 2020.

Es preveu que Bloomberg, de 77 anys, presenti aquesta mateixa setmana la seva petició formal de candidatura, ja que ha enviat personal a Alabama per recollir firmes i presentar la seva candidatura inicial en aquell estat. Bloomberg fa setmanes que sospesa en privat ser candidat a la presidència dels EUA però encara no ha pres cap decisió ferma, segons Wolfson.

Però segons The New York Times, l'exalcalde de Nova York va trucar aquest dijous a diversos demòcrates destacats per dir-los que estava estudiant seriosament entrar a la cursa, inclòs l'exsenador Harry Reid de Nevada, el retirat líder de la majoria que segueix sent un agent de poder en l'estat de caucus inicial.

Bloomberg, que va mantenir una relació cordial amb Trump quan era alcalde de Nova York, ara veu el magnat immobiliari com una "amenaça sense precedents per a la nació" nord-americana, però tampoc veu preparat per derrotar-lo cap dels candidats que hi ha haurà al tauler demòcrata.

L'ascens en les enquestes de la senadora de Massachusetts Elilzabeth Warren, representant dels sectors més a l'esquerra del partit i que ha fet bandera de la lluita contra les desigualtats econòmiques i de l'augment de taxes als més rics, preocupa els sectors més moderats del partit, tenint en compte, a més, que algunes enquestes recents assenyalen que ni Warren ni l'altre candidat de l'ala progressista, el senador de Vermont Bernie Sanders, no aconseguirien derrotar Trump.

Si Bloomberg entra en campanya ho faria en competició directa amb el candidat que encara es manté com el més ben posicionat a nivell estatal, l'exvicepresident Joe Biden. Tots dos tenen una visió més centrista i estrets vincles amb l'establishment polític, però, a més, Bloomberg compta amb una immensa fortuna personal per fer campanya.

stats