Internacional 27/06/2020

Més de 100 morts a l’Índia per la caiguda de llamps

El monsó ha sigut el responsable de la formació de fortes tempestes al nord del país

Roc Mateu
2 min
La tempesta que ahir a la nit va afectar el Garraf vista des de Viladellops, Olèrdola.

BarcelonaLes fortes tempestes que aquesta setmana s'han format a l'Índia han causat fins ara 107 morts a causa de l'impacte de llamps. L'episodi tempestuós més fort va tenir lloc aquest dijous passat al nord-est del país, a les regions de Bihar i Uttar Pradesh, uns 900 km a l'est de Nova Delhi i fent frontera amb el Nepal.

Dijous al vespre els funcionaris de l'estat de Bihar van anunciar que havien mort 83 persones i fins a un total de 30 més havien patit ferides a causa de la caiguda de llamps a tota la regió. Des de llavors, les víctimes dels informes governamentals no han parat d'augmentar a mesura que els centres d'emergències han pogut arribar a les zones rurals més afectades.

Paral·lelament, a l'estat veí d'Uttar Pradesh, 24 persones van perdre la vida per les mateixes causes i 24 més van quedar ferides. Per altra banda, a aquestes víctimes s'hi hauria de sumar altres morts i ferits per incidents derivats dels forts vents i de les inundacions que van afectar moltes poblacions. Segons les autoritats locals, la majoria de víctimes van ser pagesos o persones sense llar que estaven a la intempèrie.

Durant la temporada del monsó a l'Índia, que va del juny al setembre, són habituals les fortes tempestes elèctriques. Ahir divendres el monsó va continuar avançant cap a les zones del nord-oest del país i va arribar a afectar Nova Delhi. Segons el Departament Meteorològic de l'Índia, aquest dissabte el monsó ja haurà afectat tot el país.

Amb l'establiment del monsó, bona part de l'Índia patirà pluges i tempestes freqüents en què, per desgràcia, hi haurà més víctimes a causa de les inundacions, els llamps i les esllavissades. Les regions més afectades per aquest fenomen seran les del nord-est de l'Índia, el nord de Bangladesh i l'est del Nepal. A part dels incidents causats pròpiament pels fenòmens meteorològics, moltes regions rurals queden aïllades a causa de les inundacions i de les esllavissades, cosa que impedeix que els mitjans d'emergències puguin accedir-hi.

Si bé la temporada dels monsons amenaça any rere any aquesta regió asiàtica durant els mesos estivals, amb violentes tempestes i inundacions, també aporta unes pluges molt beneficioses per al subministrament d'aigua potable durant la resta de l'any. Sense menystenir la importància de la pluja, que permet alleujar la calor i la mala qualitat de l'aire que sovint assetgen aquesta part del continent.

stats