La Xina
Internacional 05/12/2022

Més comissaries parapolicials xineses a Itàlia, Romania, Sèrbia i Croàcia

L'oenagé Saveguard Defenders identifica 48 nous espais a l'estranger des d'on es vigila la dissidència i es força opositors a retornar

ARA
1 min
Protestes a Hong Kong

BarcelonaLa policia xinesa va fer servir una comissaria clandestina a Milà per controlar dissidents i obligar-los a tornar al país. És un dels casos que apareixen a l'informe publicat aquest dilluns per l'organització Safeguard Defenders, que ja va revelar l'existència de 54 d'aquestes instal·lacions parapolicials en diverses ciutats d'Europa i el Canadà, incloses Barcelona i Manresa.

La nova denúncia estableix que Itàlia és el país on s'han detectat més instal·lacions d'aquest tipus, un total d'11, dels 48 nous espais identificats de control de la dissidència a l'estranger. També se n'assenyalen a Croàcia, Sèrbia i Romania, que se sumen així als altres països relacionats en el primer informe, com el Canadà, o els Països Baixos. L'informe arriba després de la repressió de les protestes contra els confinaments pel covid-19 i la gestió política de Xi Jinping.

A la Xina aquests establiments es coneixen com “centres de serveis policials a l'estranger” i teòricament s'utilitzen per combatre la "delinqüència transnacional", sobretot a internet. El règim es vanta de detenir els presumptes delinqüents de fraus en línia sempre que pot: l'estiu del 2022 fonts oficials es felicitaven d'haver aconseguit que més de 230.000 "fugitius de la justícia xinesa" tornessin al país per ser jutjats entre l'abril del 2021 i el juliol del 2022. D'alguna manera, és una de les obsessions de Pequín, preocupat perquè s'organitzi alguna mena de resistència o dissidència a l'estranger.

La recerca s'ha fet a partir de declaracions i dades que han publicat les autoritats xineses i segons l'ONG aquestes instal·lacions no estan directament dirigides pel govern central, sinó que responen a autoritats de seguretat públiques locals establertes en països on hi ha una gran comunitat xinesa.

stats