Estats Units - Alemanya
Internacional 15/07/2021

Merkel visita Biden, el quart president nord-americà que la rep a la Casa Blanca

La cancellera deixarà el càrrec a la tardor després de 16 anys al capdavant d'Alemanya

ARA
2 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, es reuneixen aquest dijous a la Casa Blanca

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, rep aquest dijous a la Casa Blanca Angela Merkel. Serà el seu últim viatge a Washington com a cancellera d'Alemanya, perquè deixarà el càrrec després de les eleccions del 26 de setembre. Des que va arribar al govern, fa gairebé 16 anys, Merkel ha vist passar quatre inquilins per la Casa Blanca.

El primer president nord-americà que la va rebre va ser George W. Bush, el gener del 2006. Feia menys de dos mesos que Merkel havia arribat al poder i les relacions entre els dos països passaven per un mal moment, a causa de l'oposició frontal de l'anterior canceller, Gerhard Schröder, a la guerra de l'Iraq. Però Bush i Merkel es van entendre i van mantenir una relació cordial durant els tres anys que quedaven de mandat al president nord-americà. La cancellera fins i tot va visitar el ranxo de Bush a Texas en una trobada informal.

Angela Merkel i Barack Obama, el 2015 a la Casa Blanca

Però amb qui Merkel es va entendre realment bé va ser amb Barack Obama, que en va destacar "la integritat, l'honradesa i la consideració". En la seva primera trobada a la Casa Blanca, l'any 2011, Obama va lliurar a la cancellera la Medalla Presidencial de la Llibertat, la màxima condecoració civil que es pot concedir als Estats Units. La relació va experimentar una sotragada el 2013 quan es va revelar que Merkel formava part de la llista de líders mundials a qui l'Agència de Seguretat Nacional nord-americana (NSA) havia punxat el telèfon. Però el conflicte es va reconduir ràpidament i el 2017, ja com a expresident, Obama va dir durant una visita a Berlín que Merkel havia sigut "un dels seus companys preferits" durant el seu mandat.

Angela Merkel i Donald Trump, en roda de premsa després de la seva primera reunió a la Casa Blanca, el 2017

Amb Donald Trump, en canvi, mai hi va haver feeling. Feia menys de dos mesos que Trump era president quan Merkel el va visitar a la Casa Blanca i ell la va ignorar completament quan ella li va preguntar si volia donar-li la mà, tal com demanaven els fotògrafs. L'aïllacionisme econòmic del president nord-americà i el seu menyspreu a la política de portes obertes a la immigració d'Alemanya no van contribuir precisament a una bona entesa. De fet, l'únic cop que Trump va visitar Alemanya durant el seu mandat no va ser per reunir-se amb la cancellera, sinó per assistir a una reunió del G-20.

stats