Internacional 05/09/2018

El bavarès que vol substituir Juncker a la Comissió Europea

Merkel dona suport al conservador Manfred Weber per enfortir el poder alemany a la UE

Ara
1 min
Weber observa Merkel, en un acte del Partit Popular Europeu, en una imatge del mes de juny

BarcelonaEl bavarès Manfred Weber ha fet efectiva aquest dimecres la seva candidatura per substituir Jean-Claude Juncker al front de la Comissió Europea un cop el luxemburguès acabi el seu mandat després de les eleccions europees del pròxim mes de maig.

Weber, de 46 anys i actual president del grup popular europeu (PPE) a l'Eurocambra, ja compta amb el suport de la seva compatriota, la cancellera Angela Merkel, que si aconseguís situar el bavarès a la presidència tindria un alemany a la cúpula de la Unió Europea i, en clau interna germànica, suposaria una picada d'ullet per al seus socis de la CSU amb qui manté una tensió latent a causa de les discrepàncies per la gestió migratòria.

L'aposta per Weber suposa per contra que Merkel abandoni el seu pla perquè Jens Weidmann succeeixi Mario Draghi al capdavant del Banc Central Europeu, i descartaria fer pujar els seus més pròxims, el ministre d'Economia, Peter Altmaier, o la titular de Defensa, Ursula von der Leyen, que també sonen en les travesses.

El bavarès tindrà altres rivals al seu partit que li poden complicar la seva elecció. Des del PPE s'apunta a Michel Barnier, el negociador del Brexit, i Alexandre Stubb, ex primer ministre de Finlàndia.

stats