Estats Units
Internacional 23/03/2021

Menors migrants s'acumulen als centres de detenció fronterers dels Estats Units

Un congressista demòcrata filtra les primeres imatges d'aquestes instal·lacions en l'era Biden

2 min
Menors migrants al centre de detenció de Donna (Texas)

SabadellEls centres de detenció de migrants situats en diferents punts de la frontera entre els Estats Units i Mèxic, que van ser objecte de dures crítiques durant el mandat de Donald Trump, continuen plens malgrat l'arribada de Joe Biden a la Casa Blanca. Ho demostren unes fotografies fetes públiques aquest dilluns a la nit pel congressista demòcrata de Texas Henry Cuellar, que retraten les "terribles condicions" en què, segons ell, viuen les persones que estan retingudes al centre de processament d'immigrants que es va posar en marxa el mes passat a la localitat texana de Donna, molt pròxima a la frontera. La majoria de les persones que apareixen a les imatges són menors, i molts d'ells no estan acompanyats.

Menors migrants al centre de detenció de Donna (Texas)

Aquesta instal·lació, de caràcter temporal (a poca distància hi ha un centre estable que s'està reformant), consisteix en una sèrie de carpes dividides en vuit àrees. Cadascuna d'aquestes zones, diu Cuellar, té capacitat per a 260 persones, però diumenge, quan el congressista va fer les fotografies, en un dels sectors hi havia més de 400 menors. El problema de la sobreocupació és especialment preocupant enmig de la pandèmia de covid-19, ja que impedeix que els interns mantinguin les distàncies de seguretat. Això sí, les persones que apareixen a les fotografies porten mascaretes. Algunes de les imatges mostren els interns estirats a terra en matalassos prims i tapats amb mantes tèrmiques d'emergències.

"No són llocs per a nens"

Després de la publicació d'aquestes imatges, l'administració Biden s'ha compromès a inaugurar "en els pròxims dies i setmanes" noves instal·lacions per acollir migrants a la frontera "on els nens puguin tenir accés a la salut, a recursos educatius i fins i tot a recursos legals", en paraules de Jen Psaki, la secretària de premsa de la Casa Blanca. "Aquestes fotografies mostren el que fa temps que diem: que aquestes instal·lacions no són llocs per a nens. No són llocs on volem que els nens s'estiguin durant una període llarg de temps", ha afegit Psaki.

Tot i que, legalment, l'estada màxima en aquests centres, controlats pel servei de Duanes i Protecció de Fronteres, hauria de ser de 72 hores en el cas dels menors no acompanyats, la CNN va revelar dilluns que 822 menors hi portaven més de deu dies, i que l'estada mitjana és d'unes 130 hores. Actualment hi ha uns 4.900 menors sota la custòdia del servei de Duanes, segons la mateixa cadena. Des que Joe Biden va arribar a la Casa Blanca, al gener, i va eliminar algunes de les mesures més controvertides que Trump havia aprovat en matèria d'immigració, el nombre de persones (i, especialment, de menors sols) que han entrat il·legalment als Estats Units s'ha disparat. La gestió d'aquest fenomen s'ha convertit en la primera gran patata calenta del nou govern nord-americà.

stats