Internacional 01/10/2022

Meloni trenca el silenci per reivindicar els interessos d'Itàlia davant la UE

La líder de Germans d'Itàlia compareix a Milà i defensa impulsar una estratègia industrial per al país

2 min
Giorgia Meloni, líder de Germans d'Itàlia, en una imatge recent.

MilàHa passat una setmana des que la líder del partit ultra Germans d'Itàlia va guanyar les eleccions. Després d'una breu i sòbria compareixença de matinada per analitzar els resultats, Giorgia Meloni es va tancar al despatx per començar a dissenyar el futur executiu italià deixant que fos el seu cercle més pròxim qui s'enfrontés a la premsa. Aquests dies han fet declaracions el seu portaveu a la Cambra de Diputats, Francesco Lollobrigida, anunciant una reforma constitucional, però també el seu marit, la seva germana, la seva mare i fins i tot el seu perruquer. Tothom menys ella. Un discret silenci que ha trencat aquest dissabte per reivindicar la posició d'Itàlia a la Unió Europea davant els desafiaments vinents.

“Quan alguns assenyalàvem que a Europa es parteix de la defensa dels interessos nacionals per assolir solucions comunes, no ho fèiem perquè érem populistes, sinó perquè érem lúcids”, ha assegurat Meloni durant la seva intervenció davant un fòrum de consumidors i agricultors celebrat aquest dissabte a Milà. "Per tant, també la posició d'Itàlia haurà de tornar a partir de la defensa dels seus interessos nacionals per trobar solucions comunes", ha afegit. "Això no implica tenir una actitud negativa amb els altres, sinó positiva amb nosaltres mateixos i partir, com la resta, de la defensa dels mateixos interessos nacionals per trobar solucions comunes".

La cap de Germans d'Itàlia, que sovint s'ha mostrat crítica amb Brussel·les i ha defensat el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha dit que la seva prioritat quan arribi al govern serà “donar una estratègia industrial” al país, alhora que treballarà per intentar frenar l'escalada del preu de l'energia, que està perjudicant molt especialment els petits i mitjans empresaris. “Ens han explicat durant dècades que el lliure comerç sense regles hauria resolt tots els problemes, que la globalització sense regles ens hauria enriquit a tots, hauria democratitzat sistemes menys democràtics que el nostre i que tot hauria anat bé. No ha sigut així”, ha denunciat.

En contacte amb Draghi

En aquest sentit, Meloni ha assegurat que està en contacte directe amb el govern sortint de Mario Draghi, que encara encapçala la delegació italiana durant les negociacions a Brussel·les sobre la crisi energètica causada per la invasió russa d'Ucraïna. Tot i això, la que està cridada a ser la pròxima primera ministra italiana ha apuntat que la solució no passa per continuar invertint milions d'euros en ajudes per abaratir els rebuts de la llum i del gas, sinó a “aturar l'especulació”.

Tot esperant que el president de la República, Sergio Mattarella, convoqui la líder de Germans d'Itàlia al Palau del Quirinal per encarregar-li la formació d'un govern, Meloni continua les negociacions amb els seus socis de coalició, la Lliga de Matteo Salvini i Força Itàlia de Silvio Berlusconi, que exigeixen més pes en el futur executiu malgrat que el partit de Meloni va triplicar en vots les altres dues formacions dretanes.

stats