Itàlia

Meloni es reuneix amb Macron en el seu primer dia com a primera ministra

La líder postfeixista demana "responsabilitat i lleialtat" als seus ministres

3 min
La primera ministra italiana Giorgia Meloni reunint-se amb el president francès, Emmanuel Macron, a Roma, Itàlia, 23 d'octubre de 2022.

RomaLa primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni, s'ha reunit aquest diumenge a Roma amb el president francès, Emmanuel Macron, en la primera trobada de la nova cap del govern italià amb un dirigent internacional. El mandatari, que aquest dilluns serà rebut pel papa Francesc al Vaticà, ha viatjat a la capital italiana per participar en la Conferència de Pau organitzada per la Comunitat de Sant Egidi, un moviment internacional de laics d'inspiració catòlica. També hi ha intervingut el president de la República d'Itàlia, Sergio Mattarella, que ha estat el principal promotor de la trobada informal entre la nova cap del govern italià i l'inquilí de l'Elisi.

Durant la seva intervenció, Macron ha defensat que l'única pau possible a Ucraïna és la que els ucraïnesos "decideixin", així com el "respecte als drets d'un poble sobirà". Una afirmació que comparteix la primera ministra italiana però que divideix el seu govern, del qual formen part Matteo Salvini (Lliga) i Silvio Berlusconi (Força Itàlia). I és que la defensa de la invasió russa per part de l'ex-Cavaliere –que és amic íntim de Vladímir Putin– va arribar a amenaçar amb fer naufragar el pacte de govern.

La reunió entre Macron i Meloni es produeix poc després que la ministra francesa d'Afers Europeus, Laurence Boone, afirmés en una entrevista que París “vigilarà” el nou govern ultraconservador italià. Unes declaracions que el cap d'estat ha considerat una ingerència inacceptable i ha rebutjat. "Itàlia sap cuidar-se en el respecte a la Constitució i els valors de la Unió Europea", ha defensat Mattarella. Tot i les inoportunes declaracions de la seva ministra, després de la victòria a les urnes de la coalició de dretes, Macron va declarar estar “disponible” per treballar amb la nova cap del govern italià. "Hem volgut que aquesta trobada fos informal, però és important en l'àmbit de les relacions entre Itàlia i França en el marc de la Unió Europea", ha dit Macron a la sortida.

Traspàs de poders amb Draghi

La trobada entre els dos mandataris s'ha produït tot just unes hores després que Meloni assumís definitivament el càrrec. La líder de Germans d'Itàlia ha rebut aquest diumenge de mans del primer ministre sortint Mario Draghi la campaneta simbòlica que forma part de la tradicional cerimònia de traspàs de poders amb el seu predecessor. “Ha estat emocionalment impactant”, ha confessat la primera ministra italiana. Abans de la cerimònia, Meloni i Draghi han mantingut una reunió a porta tancada que ha durat dues hores i no n'ha trascendit el contingut.

Itàlia, Roma: el primer ministre sortint italià Mario Draghi (L) lliura la campana del ministre del gabinet a la nova primera ministra Giorgia Meloni durant la cerimònia de lliurament al Palazzo Chigi.
La primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni, posa amb la campana utilitzada pel president del gabinet per gestionar els debats del gabinet, durant la cerimònia de lliurament al Palau Chigi a Roma, Itàlia, el 23 d'octubre del 2022.

La nova primera ministra agafa així oficialment les regnes del govern italià. Una imatge per a la història, ja que la líder de Germans d'Itàlia es converteix als 45 anys en la primera dona a ocupar el càrrec i fer sonar la campana al país transalpí.

Meloni ha reunit per primer cop el seu consell de ministres, a l'espera de rebre aquesta setmana el vot de confiança del Parlament. “Hem d'estar junts per encarar les emergències a què s'enfronta el país”, ha dit la premier, que ha exigit “responsabilitat i lleialtat” als seus ministres.

stats