Marcelo Rebelo de Sousa guanya les presidencials de Portugal, segons les primeres projeccions

El president portuguès era clar favorit en uns comicis marcats per la pandèmia

2 min
El president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaNo hi ha hagut sorpresa a Portugal. De fet, ningú l'esperava. El president Marcelo Rebelo Sousa, i candidat a la reelecció, és el guanyador de les presidencials que aquest diumenge s'han celebrat al país europeu. Marcelo –com l'anomenen la majoria de portuguesos– ocuparà el càrrec durant cinc anys més després d'aconseguir més del 63% dels vots i evitar així una segona volta. Els alts índex de popularitat que ha gaudit el mandatari des que va arribar a la presidència el 2016 han estat tan evidents que tothom donava per fet el seu triomf.

Amb el guanyador aparentment cantat, doncs, hi havia dues grans incògnites. La primera, qui seria la segona força. Els sondejos previs als comicis subratllaven dos noms. El primer, el d'Ana Gomes, una exeurodiputada socialista molt crítica amb el rumb actual del govern del primer ministre Antonio Costa. I el segon el d'André Ventura, el candidat de Chega! [Prou!], el partit d’extrema dreta portuguès, que s'ha erigit com la gran sopresa durant la cursa presidencial d'aquests últims mesos. Ventura, que és l’únic diputat d’extrema dreta avui en dia al Parlament portuguès, ha optat per un discurs de polarització, en què ha arribat a assegurar que aquesta campanya es vota entre “el bé i el mal”. Amb prop del 90% escrutat, Ventura se situaria com a segona força amb un 12'25% dels vots. Gomes quedaria tercera amb prop l'11% de les paperetes.

L'altra gran incògnita de la jornada era l'abstenció. Malgrat que històricament els índexs de participació electoral al país no són especialment alts, es temia que la delicada situació pandèmica que viu Portugal deixés xifres de rècord. A l'espera de les xifres definitives, l'abstenció amb el 90% de vots escrutats seria de prop del 65%, un registre històric.

I és que les eleccions s'han celebrat en el pitjor moment de la pandèmia a Portugal: aquesta setmana, el portuguès es va convertir en el país del món amb més morts per milió d'habitants. I justament aquest diumenge se superava un nou rècord de defuncions: 275 en les últimes vint-i-quatre hores.

stats