Internacional 12/05/2019

Manifestants violents llancen còctels Molotov contra l'oficina del primer ministre d'Albània

Seguidors de l'oposició protesten al carrer contra el mandatari, a qui acusen de corrupte

Efe
2 min
Els distrubis durant la violenta manifestació d'aquest dissabte a Tirana.

TiranaManifestants violents han atacat amb còctels Molotov l'oficina del primer ministre d'Albània, Edi Rama, la seu del Parlament i la direcció general de la policia. Els disturbis han tingut lloc aquest dissabte al vespre durant una protesta convocada a Tirana per l'oposició, que acusa el primer ministre de corrupte i d'estar vinculat amb el crim. Almenys 18 persones han resultat ferides i desenes han estat detingudes.

Els manifestants han llançat còctels Molotov, pots de fum i pedres contra les tres seus oficials. Les forces de seguretat han respost amb gasos lacrimògens i canons d'aigua. Durant els incidents, un reporter gràfic de la cadena de televisió privada Top Channel ha estat colpejat per un encaputxat que també li ha trencat la càmera. Així mateix, han resultat ferits 16 policies i diversos manifestants, entre els quals el secretari d'organització de l'opositor Partit Democràtic, Sahit Dollapi.

Les forces de seguretat després que els manifestants llancessin un còctel Molotov contra l'oficina governamental a Tirana.

"La violència no malmet el govern sinó la imatge d'Albània", ha declarat aquest diumenge el primer ministre. L'ambaixada dels Estats Units a Tirana i la representació de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) a Albània també han condemnat els disturbis.

"L'objectiu de l'oposició de fer més forta la democràcia a Albània es contradiu amb la violència dels manifestants", ha destacat la legació diplomàtica nord-americana en un comunicat. Per la seva banda, l'OSCE ha advertit que "els organitzadors de la protesta tenen la responsabilitat política de la violència criminal exercida per alguns dels seus seguidors".

Aquest diumenge centenars de seguidors de l'oposició s'han concentrat davant de la central de la policia a Tirana per exigir la posada en llibertat de les desenes de manifestants que han estat detinguts durant la manifestació. "A les cel·les no hi han d'estar els ciutadans, sinó els criminals que van manipular les eleccions, els oligarques que han saquejat les propietats dels albanesos i els polítics vinculats amb el crim", ha declarat el líder del Partit Democràtic, Lulzim Basha.

La formació opositora acusa el primer ministre de corrupció, però també d'haver comès frau a les eleccions generals del 2017. El partit ha convocat una altra protesta massiva antigovernamental per a aquest dilluns. "La batalla continuarà", ha advertit el seu líder.

Albània espera obtenir al juny una resposta positiva de la Unió Europea pel que fa a l'obertura de negociacions sobre la seva adhesió.

stats