ESPIONATGE I CORRUPCIÓ
Internacional 24/03/2013

El magnat rus enemic de Putin apareix mort a la seva mansió anglesa

Borís Berezovski era un dels homes més buscats pel Kremlin

Ara
2 min

Barcelona.El magnat rus Borís Berezovski, una de les veus més crítiques amb el president Vladímir Putin, va aparèixer mort ahir a la seva mansió de la selecta ciutat britànica d'Ascot, als afores de Londres. La policia no va donar detalls de les circumstàncies de la mort de l'oligarca, de 67 anys, que havia sobreviscut a diversos intents d'assassinat, en un dels quals el seu xofer va morir decapitat.

Els mitjans britànics especulaven en tancar l'edició amb la hipòtesi d'un suïcidi i recordaven que Berezovski va perdre fa uns mesos un sonat judici contra un altre potentat rus, Roman Abramóvitx, també establert a Anglaterra i propietari del Chealsea, el club de futbol que va comprar el 2003.

Berezovski havia acusat Abramóvitx de xantatge, abús de confiança i incompliment de contracte per un afer relacionat amb una companyia de petroli de la qual era el principal accionista. En perdre el judici va haver de pagar 41 milions d'euros en concepte de costos legals. La situació financera del magnat havia empitjorat després que la seva examant, Elena Gorbunova, li reclamés 6 milions d'euros per compensar-la per la venda de la seva mansió a la localitat de Surrey.

La mala situació financera del magnat va sortir a la llum quan es va saber que l'empresari -que en època de Borís Ieltsin havia passat de tenir un concessionari de cotxes a ser un dels homes més rics de Rússia- estava intentant vendre's un exemplar de l'edició limitada del retrat de Lenin del pioner del pop art Andy Warhol, valorat en almenys 35.000 euros.

Amic de Ieltsin, enemic de Putin

Amic de la família de Ielstin, Berezovski va abandonar Rússia a finals dels anys 90, enfrontat amb Vladímir Putin, després de veure's implicat en un escàndol de blanqueig de diners amb la companyia d'aviació Aeroflot. L'exili del magnat va passar per diversos països fins que es va establir a Anglaterra.

Rússia va emetre una ordre d'extradició i es va convertir en un dels homes més buscats pel Kremlin des del 2001, acusat de frau, blanqueig i interferència en la política russa. Un tribunal de Moscou el va sentenciar en absència per un desfalc de 1.500 milions d'euros amb dues grans empreses públiques. Moscou n'havia demanat l'extradició reiteradament, però les autoritats britàniques s'hi havien oposat.

L'oligarca va denunciar el 2007 que la mateixa policia britànica li havia recomanat abandonar el país per la seva seguretat. Berezovski era amic de l'exespia rus Aleksandr Litvinenko, que va morir enverinat amb una substància radioactiva a Londres, a finals del 2006. Maria Litvinenko, vídua de l'agent assassinat, havia demanat, el desembre passat a través dels mitjans de comunicació, suport financer per continuar el procés judicial contra el Kremlin per investigar la mort de Litvinenko, després que Berezovski digués que no podia continuar-la ajudant.

stats