Macron, sobre el conflicte a Ucraïna: "Hi haurà un moment en què caldrà parlar amb Rússia"

El president francès podria viatjar aquest dijous a Kíiv després de les crítiques que ha rebut per haver demanat "no humiliar" el Kremlin

4 min
El president francès Emmanuel Macron fa un discurs davant les tropes a Romania.

ParísL'Elisi encara no ho ha confirmat oficialment però a Roma i a Berlín es dona per fet: el president de França, Emmanuel Macron, viatjarà a Kíiv aquest dijous acompanyat dels seus homòlegs alemany i italià, Olaf Scholz i Mario Draghi. Si es confirma, el desplaçament de Macron al país en guerra no serà una visita més. Per la capital d'Ucraïna han desfilat bona part dels líders europeus i de les institucions comunitàries des de l'inici del conflicte però no aquests tres líders junts. Seria un gest de suport inequívoc a Ucraïna en ple debat sobre l'adhesió del país a la Unió Europea i després de les divergències mostrades públicament entre Macron i Scholz i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. "Estic segur que la visita del president francès tindrà un valor simbòlic", ha afirmat l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, entrevistat a la cadena BFMTV.

Macron, en plena campanya electoral per a les legislatives de diumenge, vol refer la confiança amb Zelenski i amb els països de l'est. No es pot dir que el president de França hagi estat equidistant en la guerra a Ucraïna, però en el seu intent de mediar en el conflicte ha acabat trepitjant terrenys minats i ha provocat xocs diplomàtics amb Kíiv i amb les capitals europees de l'est. Zelenski retreu a l'inquilí de l'Elisi la seva condescendència amb el president rus, Vladímir Putin. Va crear especial malestar la recent crida de Macron a "no humiliar Rússia". En una entrevista en mitjans regionals francesos, Macron feia aquesta petició perquè quan acabi la guerra "es pugui construir un camí de sortida per la via diplomàtica".

El president de la República ha condemnat la guerra sense pal·liatius, però alhora sempre ha defensat que s'han de tenir en compte les sensibilitats de Rússia pel que fa a l'estratègia de seguretat d'Europa. Que un president europeu demanés no humiliar un país que ha declarat la guerra a Ucraïna va indignar Kíiv. "La crida a evitar humiliar Rússia només pot humiliar França", va replicar el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba. A Estònia, les paraules del president francès també van tenir resposta. El president del Parlament, Marko Mihkelson, va lamentar en un missatge a Facebook amb la fotografia d'una nena amb una cama amputada que el president francès "encara busqui vies per estalviar una humiliació a un criminal de guerra com Putin".

Visita a Romania

Macron, des de la base de l'OTAN de Mihail Kogalniceanu a Romania, on és aquest dijous abans de visitar Moldàvia, que també ha demanat incorporar-se a la UE, s'ha vist obligat a deixar clar que el responsable de la guerra és Vladímir Putin: "Des del primer dia, França ha estat molt clara dient que Rússia és l'agressor i que ha impulsat una guerra contra Ucraïna i el seu poble sense respectar ni la seva integritat territorial ni la seva sobirania. Ho hem condemnat amb tota fermesa". Però a continuació el president de França també ha insistit en la necessitat d'apostar per la diplomàcia. "L'única sortida desitjable del conflicte és una victòria militar d'Ucraïna o que hi hagi negociacions que permetin un alto el foc i un acord entre Ucraïna i Rússia. És a dir, que hi haurà un moment en què caldrà parlar", ha subratllat en el seu intent de buscar un equilibri impossible.

Zelenski espera la visita de Macron des de l'inici de la guerra, però fins ara el cap d'estat francès no tenia previst anar-hi. Si es confirma el desplaçament, Macron estarà fent un gest de suport inequívoc en un moment clau per a Ucraïna: aquesta setmana la Comissió Europea ha de presentar el seu informe sobre la possible adhesió del país. El president francès és un dels líders europeus més reticents a obrir la porta a Ucraïna, almenys per la via ràpida, i ha proposat establir una mena de "comunitat política europea" com a alternativa. França no s'oposa a atorgar l'estatut de candidat al país, però el president de la República va advertir que Ucraïna tardaria anys a poder complir tots els requisits per entrar a la UE.

Ucraïna, candidata?

La proposta alternativa, que allunya les aspiracions de Kíiv d'entrar a la UE amb un procés accelerat, va ser una galleda d'aigua freda per a Ucraïna. Els pròxims dies seran claus per veure quina solució proposa Europa a Zelenski. A l'informe de Brussel·les d'aquesta setmana –si no hi ha sorpreses, la Comissió Europea proposarà donar a Ucraïna l'estatut de candidat– el seguirà un debat al Consell Europeu del 23 i 24 de juny. Els socis europeus, dividits en la qüestió de l'adhesió, hauran de debatre si, com proposa Macron, es pot crear a curt termini un acord polític per abraçar Ucraïna sense integrar-la formalment al club dels Vint-i-set. 

"És el moment d’enviar senyals polítics clars a favor d'Ucraïna i del poble ucraïnès des de la Unió Europea. Haurem de prendre decisions –ha afirmat avui el president francès–. Abans de la cimera, és important enviar un missatge de suport". Després de gairebé quatre mesos de guerra, les tropes russes centren ara els combats a l'est d'Ucraïna, una regió estratègica per avançar cap al Donbass. Zelenski va assegurar dilluns que el balanç de víctimes dels combats dels últims dies en aquesta zona és "terrorífic". 

stats