França

Macron, als ministres del nou govern: "Haureu de resistir"

Macron remodela l'executiu per superar la desfeta electoral però manté la primera ministra, Élisabeth Borne

4 min
El president francès Emmanuel Macron a la primera reunió del nou govern.

ParísDues setmanes després de les eleccions legislatives i menys de dos mesos després de renovar el govern de dalt a baix, Emmanuel Macron ha tornat a remodelar l'executiu per girar full de la desfeta electoral i arrancar una legislatura que s'anuncia molt complicada. El president de França ha complert aquest dilluns la seva promesa de fer fora del govern liderat per la primera ministra, Élisabeth Born, els ministres que es presentaven als comicis i que no van aconseguir sortir elegits com a diputats. Amb l'argument de falta de legitimitat, Macron ha cessat les titulars de Sanitat, Brigitte Bourguignon, i de Transició Ecològica, Amélie de Montchalin. També se'n va la secretària d'Estat del Mar, Justine Benin.

Per ara Macron manté Borne com a cap del govern, tot i que estava a la corda fluixa des que la coalició presidencial no va aconseguir revalidar la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional. Després del mal resultat a les legislatives, Macron pretén donar una imatge de canvi, amb cares noves a l'executiu, que li permeti donar un nou impuls al quinquenni. Per no perdre més temps, aquest mateix dilluns s'ha convocat el primer consell de minstres del nou executiu. En unes imatges emeses per la televisió de l'inici del consell, Macron ha admès davant dels membres del govern que el país està vivint un "període excepcional" i que venen mesos difícils. "Haureu de resistir", ha dit adreçant-se als ministres.

Al nou govern no hi entra cap polític proper a Els Republicans ni de cap altre partit, un senyal clar de que el president no ha aconseguit negociar amb cap força parlamentària una aliança estable a l'Assemblea que li permeti governar amb més comoditat. Les eleccions legislatives del juny van deixar un parlament tan fragmentat, sense majories clares, que amenaça de fer ingovernable França. L'aliança de Macron només va aconseguir 245 escons, lluny de la majoria absoluta (289). El president de la República ha confirmat davant dels ministres que cap partit accepta una aliança parlamentària estable. "Convé prendre nota d'aquest rebuig", ha destacat.

Perill de bloqueig polític

A l'oposició tampoc hi ha possibilitats d'aliances que sumin 289 diputats, atès que la segona i tercera força de l'Assemblea són l'aliança de les esquerres i l'extrema dreta. La crida a la responsabilitat dels partits que va fer el president no ha tingut èxit, com ell mateix ha reconegut aquest dilluns: si res no canvia en els pròxims dies, Macron haurà de governar negociant acords parlamentaris llei per llei, sense un suport estable. En un país acostumat a les majories absolutes al Parlament, la nova situació es preveu complicada. Es podria arribar a un bloqueig polític inèdit. Està previst que dimecres la primera ministra pronunciï el tradicional discurs d'obertura de legislatura a l'Assemblea però no se sotmetrà al vot de confiança. És habitual -tot i que hi ha hagut excepcions- que quan arrenca una legislatura, el primer ministre se sotmeti a un vot de confiança al parlament. Borne, davant la possibilitat de perdre'l, no ho farà.

Amb la remodelació del govern, el president de la República també intenta tenir ben lligat el suport parlamentari dels dos partits –MoDem i Horitzons– que formen part de la coalició parlamentària liderada pel seu partit, fins fa poc La República en Marxa i ara rebatejat com a Renaixença. Per fer-ho ha aprofitat la remodelació per nomenar diferents ministres delegats –una figura que equival a un viceministre– i secretaris d'estat de MoDem i Horitzons.

Macron rectifica

El president de la República també ha rectificat i ha decidit finalment fer fora el ministre de Solidaritats i Persones Discapacitades, Damien Abad, acusat per tres dones de violació i abusos sexuals –l'últim cas l'ha fet públic aquest mateix dilluns la televisió BFMTV–. En un primer moment s'havia negat a apartar-lo, però l'obertura d'una investigació per part de la Fiscalia per temptativa de violació havia deixat el ministre, exdiputat del partit conservador (Els Republicans), en una posició molt fràgil. En canvi, Macron manté una secretària d'Estat, Chrysoula Zacharopoulou, acusada també per dues dones de violació i per una altra de violència obstètrica en el marc de la seva feina com a ginecòloga.

"Ahir vaig tornar a tenir una llarga xerrada amb ell [amb el president Macron]. Em semblava preferible, davant les menyspreables calúmnies de les quals soc objecte, orquestrades en un calendari ben escollit (…) que em pogués defensar sense entorpir l'acció del govern", s'ha justificat Abad després d'anunciar-se la seva destitució.

Fi de la paritat al govern

El president de França ha rematat la remodelació amb canvis de carteres que trenquen amb la paritat que hi havia fins ara a l'executiu. Un exemple és el canvi de cara de la portaveu: el fins ara ministre de Relacions amb el Parlament, Olivier Véran, substitueix Olivia Grégoire, que no portava ni dos mesos en el càrrec i havia estat molt criticada internament per la seva nova tasca. Grégoire passa a ocupar el càrrec de ministra delegada de Pimes, Comerç i Turisme, que depèn del ministeri d'Economia. També dos dels ministeris més importants en el context actual, el de Sanitat i el de Transició Ecològica, passen d'estar en mans de dues dones a estar ocupats per dos homes. En el nou govern, dels 17 ministres només sis són dones. L'executiu, però, assegura que sí que és paritari. L'afirmació només és certa si es tenen en compte els ministres delegats i els secretaris d'estat.

stats