Presidenta del Partit dels Treballadors del Brasil
Internacional 10/03/2021

Gleisi Hoffman: “Lula és qui té més possibilitats de fer front electoralment a Bolsonaro”

3 min
La presidenta del PT, Gleisi Hoffman, al costat de Luiz Inázio Lula da Silva.

Santiago de XileGleisi Hoffman, diputada i presidenta del Partit dels Treballadors (PT), del qual forma part l’expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva, ha parlat amb l’ARA sobre les conseqüències polítiques de l’anul·lació de les condemnes per part del Tribunal Suprem del Brasil pel cas Lava Jato.

¿Què opina el PT de la decisió del Suprem?

— La decisió del Tribunal reconeix la il·legalitat de la causa en si mateixa, com nosaltres havíem denunciat des de l’inici. El Tribunal de Justícia de Curitiba i el jutge Moro no tenien competència jurídica per analitzar el cas de Lula; per tant, tot i que arriba tard, després de 5 anys de tramitació, es fa justícia. També es li restitueixen a Lula els drets polítics, que se li van robar el 2018 per impedir-li participar a les eleccions presidencials d’aquell any.

La decisió judicial restitueix els drets polítics de Lula, que ja s’havia obert a ser candidat presidencial el 2022 si guanyava la batalla judicial. Ara que això ha passat, qui i com decidirà la seva candidatura?

— Ho haurem de debatre i decidir, democràticament, dins el partit. No tinc cap dubte que avui Lula és el nostre millor candidat, i no parlo només del PT. És qui té més possibilitats de fer front a una candidatura de dreta, sobretot si qui l’encapçala és [Jair] Bolsonaro. Té el suport de les classes populars. Però ho parlarem amb ell quan sigui el moment, i també amb els partits aliats. Hem d’aglutinar totes les forces polítiques contràries a Bolsonaro per impedir que segueixi avançant la mort i la deconstrucció. Ara, però, hem d’afrontar un repte més complex, que és treure el país de la crisi i salvar vides.

Quan es coneixerà aquesta decisió?

— A finals d’aquest any o principis del vinent.

D'altra banda, hi ha un habeas corpus en curs presentat per la defensa de Lula. Com avança tot plegat?

— Aquest dimarts, el Suprem ha reprès l’audiència sobre l’habeas corpus que demanava declarar com a “sospitosa” [per imparcial] l’actuació de Moro després de les revelacions publicades per The Intercept sobre actuacions coordinades de Moro i els fiscals de Lava a través de Telegram. La votació, però, s’ha suspès perquè hi havia dos vots a favor i dos en contra de la “sospita” del jutge Moro, perquè Kássio Nunes, l’únic escollit per Bolsonaro, ha demanat allargar el termini per analitzar el cas. Volem que l’audiència es reprengui i que ara s’anul·li la causa per la “sospita” sobre l’actuació del jutge. Això dependrà del temps que tardi el ministre Nunes a definir el seu vot, perquè no hi ha un límit establert.

Bolsonaro ha vinculat el jutge Fachin amb el PT. Què responen vostès?

— No tenim cap vincle amb Édson Fachin. Ell va ser escollit per la presidenta Dilma Rousseff d’un conjunt de noms que destacaven després de consultar amb destacats juristes sense cap vincle polític. Tant és així que, dins el Tribunal, el ministre Fachin és el responsable de rebre les decisions relacionades amb l’operació Lava Jato i sempre ha decidit a favor seu i ha rebutjat els recursos presentats per la defensa de Lula. La d’aquest dilluns ha estat la primera decisió favorable a Lula que emet. Creiem que això es deu al fet que se sabia que l’audiència sobre la “sospita” de Moro estava a punt de ser represa [dimarts] i hi hauria un clima favorable a votar contra Moro. Si s’anticipava la decisió de declarar incompetent el Tribunal de Curitiba, es podria haver evitat que Moro fos considerat “sospitós”. Però l’operació no ha tingut èxit perquè els altres jutges han tirat endavant l’audiència de totes maneres.

Els resultats de les eleccions municipals van confirmar un declivi del PT, que caldrà veure si remunta de cara al 2022. Quina autocrítica en fa?

— Les crítiques al PT per les eleccions municipals van ser perquè la pandèmia va dificultar dur a terme una campanya amb normalitat. També cal considerar la campanya de difamació en contra nostra. Però les eleccions a nivell nacional al Brasil no solen reproduir els resultats de les eleccions municipals. Tenim lideratges joves que poden arribar a destacar en un futur. El mateix Fernando Haddad, que va arribar a segona volta, n'és un, i probablement serà el nostre candidat si Lula no es presenta.

stats