Internacional 01/11/2022

Lula promet recosir un Brasil polaritzat

El president electe, que prioritza la lluita contra la fam, farà un govern de concentració

Joaquim Piera
4 min
El president electe del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, celebra el resultat de les eleccions.

São PauloLuiz Inácio Lula da Silva no vol perdre el temps i ja exerceix d’estadista des de la mateixa nit electoral de diumenge per intentar canviar el clima polític enrarit i polaritzat del Brasil. L’històric dirigent, de 77 anys, és la figura política més transcendent de la història moderna del país sud-americà i el primer cap de l’executiu escollit per tres mandats a la Nova República. Liderarà, a partir de l’1 de gener i, després de la victòria davant l’ultradretà Jair Bolsonaro (50,90% a 49,10%), un govern de concentració nacional amb el qual pretén “reconstruir el país, fer-hi tornar l’harmonia” i a través de la justícia social tancar les ferides obertes durant quatre anys negres de bolsonarisme.

“Ens hem alliberat de l’autoritarisme, del feixisme; un immens moviment democràtic ha vençut la barbàrie i ara és el moment de recuperar el Brasil”, ha dit Lula, que ha sigut el primer president a superar la barrera dels 60 milions de vots. “Aquí no hi ha dos Brasils, només un sol poble que vol més fraternitat i igualtat i que està fart de barallar-se”, ha afegit. “A partir d’ara hi haurà un govern que es preocuparà per tots els 215 milions de brasilers. És l’hora de deposar les armes, perquè les armes maten. El que la gent vol són llibres, educació, feina, sanitat i cultura”, ha refermat el líder del Partit dels Treballadors amb un to èpic i entenent la dimensió històrica del seu triomf.

Els resultats
Guanyador per municipi

Belem

Fortaleza

Palmas

Salvador

Cuiaba

Bolsonaro

Amb menys del 60% dels vots

Rio de Janeiro

Amb el 60% dels vots o més

Sao Paulo

Lula da Silva

Florianópolis

Amb menys del 60% dels vots

Amb el 60% dels vots o més

Rio de Janeiro

Sao Paulo

Bolsonaro

Amb menys del 60% dels vots

Amb el 60% dels vots o més

Lula da Silva

Amb menys del 60% dels vots

Amb el 60% dels vots o més

Rio de Janeiro

Sao Paulo

Bolsonaro

Amb menys del 60% dels vots

Amb el 60% dels vots o més

Lula da Silva

Amb menys del 60% dels vots

Amb el 60% dels vots o més

El repte gegantesc de Lula, i del qual dependrà en bona part l’èxit de la legislatura, és pacificar una societat dividida gairebé per la meitat exacta (el de Pernambuco s’ha imposat per menys de dos punts i 2,1 milions de vots) i molt crispada, principalment pel discurs d’odi que escup la màquina de fake news bolsonarista, una de les més eficaces del planeta, que promou la mobilització permanent. No serà gens fàcil.

Com tothom ja preveia, el líder ultra no va fer el gest protocol·lari de trucar al vencedor. El que ha sorprès, però, ha estat el mutisme presidencial. Des que va acabar el recompte ni una sola piulada, ni una valoració, ni un agraïment als més de 58,2 milions de votants.

Aquesta matinada, per exemple, en diferents punts del país ja hi ha hagut protestes de camioners (un dels col·lectius més radicalitzats per l’extrema dreta), que no reconeixen el triomf de l’esquerra i demanaven la intervenció de les forces armades.

Bolsonaro continuarà tensant la corda per molt que hagi quedat aïllat políticament perquè un dels seus grans aliats, el president del Congrés, Arthur Lira, ha sigut el primer a reconèixer la victòria lulista i ha instat a mirar endavant. “És l’hora de desarmar els esperits i estendre una mà als adversaris”, ha dit en una declaració impensable només fa un parell de dies. 

Un executiu de concentració

El principal actiu polític de Lula per doblegar el feixisme institucional de Bolsonaro ha estat haver construït, durant la campanya electoral, una gran aliança ideològica, des de l’extrema esquerra fins al centredreta. I ara pretén reflectir-ho en un govern polièdric i heterogeni on el vicepresident, Geraldo Alckmin –un històric adversari socialdemòcrata convertit en el seu fitxatge estrella– tindrà un paper predominant. Lula seguirà eixamplant la base de suports mirant sempre cap al centre, perquè és imprescindible per tenir estabilitat al legislatiu. Els primers a qui podria trucar el nou president podrien Gilberto Kassab, exalcalde de São Paulo i líder del PSD, i União Brasil, un partit més liberal i de dretes.

El pla de govern, que tindrà l’enfortiment de la democràcia com a pilar central, serà una combinació de responsabilitat fiscal, en un escenari de terra cremada de Bolsonaro –els programes electorals de Bolsonaro poden fer augmentar el dèficit fiscal en 20.000 milions d'euros– i molt probable de recessió global; de responsabilitat social, amb un augment de les inversions en educació i sanitat, a més de la defensa de les minories i el combat al racisme i a la violència de gènere; i de desenvolupament sostenible, amb una política de desforestació zero a l’Amazònia, que molt probablement dirigirà l’exministra Marina Silva, una figura de prestigi internacional.  

Guerra contra la fam

Mentrestant, Lula també ha volgut deixar clar que una de les seves màximes prioritats serà combatre la misèria. “El compromís número 1 i més urgent és acabar amb la fam. No podem acceptar que hi hagi gent que no pugui fer els tres àpats diaris quan som el tercer país que més aliments produeix al món i el primer en producció de proteïna animal”, ha dit en el discurs de la victòria.

El veterà líder és conscient que els pobres “han salvat la democràcia”. La diferència l’han acabat fent milions d’electors socialment exclosos, que han estat les principals víctimes d’una pandèmia, i geogràficament residents a la zona del nord-est del Brasil. L’escenari socioeconòmic és d’emergència, amb més de 33 milions de brasilers en el mapa de la fama de l’ONU, conseqüència de la volguda inoperància bolsonarista en la implementació de programes socials. “No hi ha temps per perdre”, ha dit Lula, que haurà d’aplicar polítiques de xoc urgents perquè no hi hagi desgast a l’inici del nou govern.

 

stats