Algunes zones de l'Amazònia ja han passat d'absorbir gasos d'efecte hivernacle a emetre’n

Un informe de l'Organització Meteorològica Mundial adverteix que els nivells de CO₂ a l'atmosfera no paren de pujar

2 min
Pol.lució al Japó

L'emissió de gasos d'efecte hivernacle va seguir augmentant durant el 2020 tot i les restriccions provocades per la pandèmia de covid-19. Ho diu l'informe anual sobre gasos d'efecte hivernacle que ha fet públic aquest dilluns l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), segons el qual la taxa d'increment de CO₂ del 2020 va ser fins i tot superior a la mitjana de l'última dècada.

Durant els últims deu anys l'increment mitjà anual havia sigut de 2,4 parts per milió, mentre que el 2020 va arribar a ser de 2,5. Això sí, l'increment entre el 2019 i el 2020 no va ser més elevat que el que hi va haver entre el 2018 i el 2019. El mateix butlletí estima que les restriccions a causa de la pandèmia van provocar una disminució del 5,6% de les emissions procedents de la crema de combustibles fòssils.

Si es manté l'actual ritme de la concentració de gasos d'efecte hivernacle l'increment de la temperatura a finals de segle superarà de llarg l'objectiu establert en l'Acord de París, bé sigui el de limitar l'augment de temperatura en 1,5 graus o en 2. “Estem molt lluny del camí marcat”, afirma el secretari general de l'OMM, Petteri Taalas.

S'estima que gairebé la meitat de totes les emissions de gasos d'efecte hivernacle emeses pels humans arriben a l'atmosfera, mentre que l'altra meitat és absorbida pels oceans i ecosistemes terrestres. Sobre això el butlletí aporta algunes informacions preocupants en el sentit que la capacitat d'absorció d'alguns d'aquests ecosistemes està disminuint. L'OMM parla en concret del cas de l'Amazònia, algunes parts de la qual en els darrers anys han passat de ser zones que tenien un balanç d'absorció positiu a ser zones que contribueixen a l'augment de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera. El motiu principal d'aquests canvis podria ser l'augment dels incendis forestals i de les sequeres. També s'espera que els oceans perdin capacitat d'absorció durant les dècades vinents a causa de l'augment de la temperatura de l'aigua.

El CO₂ segueix sent el gas d'efecte hivernacle més abundant a l'atmosfera i s'estima que contribueix a un 66% de l'escalfament global. El diòxid de carboni es genera bàsicament gràcies a la crema de combustibles fòssils i a la producció de ciment. Un altre dels gasos importants en l'efecte hivernacle és el metà, que aporta un 16% d'aquest escalfament. L'augment del metà entre el 2019 i el 2020 va ser superior a la pujada del 2018 al 2019. Un 60% del metà que arriba a l'atmosfera prové de fonts antropogèniques com la ramaderia bovina i ovina, el cultiu de l'arròs, els abocadors o la crema de biomassa.

stats