Llum verda d'Europa a la vacuna de Moderna en adolescents

És la segona vacuna després de Pfizer que podrà ser aplicada a persones d'entre 12 i 17 anys

2 min
Una infermera acabant d’administrar una dosi de la vacuna d’AstraZeneca a una ciutadana a la Fira de Cornellà en una imatge d’arxiu.

Brussel·lesL' Agència Europea de Medicaments (EMA) ha donat llum verda aquest divendres a l'ús de la vacuna de Moderna en adolescents d'entre 12 i 17 anys. És la segona vacuna que rep autorització del regulador europeu en nens i adolescents, després que a finals de maig l'EMA ja avalés la de Pfizer/BioNTech per a persones d'entre 12 i 15 anys. A través d'un comunicat, l'agència detalla que el protocol d'aplicació serà el mateix que per a persones de més de 18 anys, és a dir, dues dosis a la part alta del braç i en un interval de quatre setmanes.

L'autorització de la vacuna de Moderna arriba després que s'hagi estudiat en 3.721 adolescents d'aquesta franja, una anàlisi acordada amb el comitè de pediatria de l'EMA que ha conclòs que els resultats són positius i que l'administració d'aquest fàrmac de la farmacèutica nord-americana té una eficàcia similar en adults i en adolescents, de la mateixa manera que s'observen efectes secundaris similars, que inclouen dolor o inflamació a la zona de la punxada, mal de cap i dolor muscular, febre, nàusees o vòmits. Aquests efectes són, però, habitualment molt moderats i milloren en pocs dies.

Tot i que el comitè de pediatria d'aquesta agència europea recalca que el nombre de casos analitzats és massa baix per determinar si hi ha altres efectes secundaris poc comuns, com ara pericarditis o miocarditis, insisteix que la seguretat i l'eficàcia de la vacuna supera els riscos i que es mantindrà la supervisió de l'aplicació del fàrmac com es fa amb la resta.

L'autorització d'aquesta vacuna arriba quan la cinquena onada de coronavirus està colpejant Espanya amb especial força, però també amenaça altres països europeus justament perquè la variant delta s'està estenent per la franja de població més jove, que no està vacunada encara o que, com a mínim, no ha rebut la pauta completa. Tot i això, les mateixes autoritats globals insisteixen que abans de començar a parlar de vacunar els adolescents o fins i tot d'aplicar una tercera dosi cal apostar per la solidaritat, perquè hi ha països on encara no s'ha pogut vacunar tota la població de risc.

També aquest divendres l'Organització Mundial de la Salut i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) han recalcat que la variant delta ja és la "dominant" a Europa, i per això han cridat no només a accelerar la vacunació en pauta completa per garantir la protecció total, sinó també a augmentar l'accés a tests gratuïts i reforçar les mesures de prevenció, seguiment i rastreig dels casos. A Catalunya, que va entrar fa una setmana en la zona de màxim risc de contagis de la Unió Europea, no es fan PCRs a contactes estrets sense símptomes sinó que s'obliga a fer quarantena.

Segons aquestes dues autoritats sanitàries, en la gran majoria de països europeus un 68% dels casos positius són de la variant delta. "Estem lluny de sortir del bosc pel que fa al final de la pandèmia i, lamentablement, en molts països de la nostra regió veiem un augment significatiu dels casos", afirma en el comunicat el director per a Europa de l'OMS, Hans Kluge.

stats