Internacional 25/04/2014

Els líders occidentals amenacen Rússia amb una segona onada de sancions

Merkel diu que la UE i el G-7 "han de reaccionar" per l'agreujament de la crisi a l'est d'Ucraïna mentre Obama també reclama més contundència

Acn
3 min
Una dona parla davant d'una comissaria ocupada pels pro russos a Luhansk. REUTERS

LondresNova escalada de les tensions entre les potències occidentals i Rússia. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha avisat aquest divendres que la Unió Europea i el G-7 "han de reaccionar" per l'agreujament de la situació a l'est d'Ucraïna i la manca de voluntat de Rússia d'aturar els enfrontaments entre pro-russos i pro-ucraïnesos a la zona.

Merkel ha retret per telèfon al president rus, Vladímir Putin, que no defensi els acords de Ginebra de la setmana passada i ha advertit que cal "contemplar més sancions, de la segona fase".

Des de l'Àsia, Barack Obama ha reiterat que les mesures estan "preparades" i els líders occidentals "disposats a aplicar-les si no hi ha un canvi d'actitud de Rússia".

Els presidents francès i nord-americà, François Hollande i Barack Obama, els primers ministres del Regne Unit i d'Itàlia, David Cameron i Matteo Renzi, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han mantingut aquest divendres una videoconferència en què han abordat l'escalada de tensió a l'est d'Ucraïna.

Apel·lant als compromisos assolits a la trobada de Ginebra, han exigit a Moscou que s'abstingui de fer "declaracions provocadores" i "maniobres d'intimidació", segons una nota difosa per l'Elisi francès.

El 10 de Downing Street britànic també ha informat a la premsa que els cinc líders han acordat que "tenint en compte el rebuig de Rússia a donar suport al procés, s'hauria d'implementar una ampliació de les actuals sancions, d'acord amb els altres líders del G-7 i els socis europeus".

Washignton, París, Londres, Berlín i Roma celebren "els esforços del govern ucraïnès per implementar l'acord de Ginebra, inclosa la cooperació amb l'OSCE i la feina per a la reforma constitucional i la descentralització", segons el comunicat de Downing Street. En canvi, "condemnen la manca d'esforços per part de Rússia per implementar l'acord de Ginebra i els seus intents de desestabilitzar Ucraïna i perjudicar les eleccions del 25 de maig".

Sancions sectorials

A la trobada del G-7 a La Haia del mes de març, els líders occidentals van acordar que si Rússia continuava tensant la situació a Ucraïna podrien imposar-li "sancions sectorials coordinades". En aquest sentit, i durant aquella trobada, el president nord-americà Barack Obama va advertir que les sancions es podrien dirigir a sectors específics de l'economia russa com el de l'energia, les finances, la venda d'armes o el comerç.

Aquest divendres, els líders occidentals han reclamat una "reacció ràpida" del G-7, així com l'adopció de les noves sancions a Rússia, i han reiterat que la integritat territorial d'Ucraïna ha de ser "plenament respectada".

A més, Hollande, Cameron, Merkel, Renzi i Obama han coincidit a assenyalar que les eleccions presidencials a Ucraïna són "essencials" perquè permetran als ucraïnesos "decidir lliurement i en total transparència el seu futur".

Creixent tensió a l'est d'Ucraïna

El contacte telefònic d'aquest divendres entre els caps d'estat i de govern dels Estats Units, França, Alemanya, el Regne Unit i Itàlia arriba després que el primer ministre interí ucraïnès, Arseni Iatseniuk, hagi assegurat que Rússia vol començar "la tercera guerra mundial" i ocupar "militarment i políticament" Ucraïna.

Moscou ha respost Iatseniuk assegurant que Kíev "haurà de respondre" pel "crim sagnant" que està cometent a l'est d'Ucraïna en la seva ofensiva contra les milícies prorusses. Moscou considera, segons ha explicat el titular d'Exteriors Sergei Lavrov, que el govern ucraïnès ha posat en marxa "una guerra contra la seva gent".

Lluny de resoldre's, el conflicte a Ucraïna s'agreuja. Després de les sagnants revoltes a la capital i de la retirada del govern del pro-rus Víktor Ianukóvitx, els enfrontaments s'han traslladat ara a l'est del país.

La península de Crimea va votar annexionar-se a Rússia en un referèndum condemant per la comunitat internacional, i ara la tensió separatista es concentra a les regions de l'est d'Ucraïna, on continuen els enfrontaments armats entre militants pro-russos i les forces del govern ucraïnès. A la frontera, Rússia ha desplegat uns grans dispostius militars i Occident l'acusa de voler intimidar Kíev.

stats