Pròxim Orient
Internacional 09/10/2021

El Líban es queda sense llum

Les dues centrals elèctriques principals del país han deixat de funcionar per falta de combustible

3 min
un tall elèctric a Beirut, al Liban, en una imatge d'arxiu

BeirutEl Líban s'ha quedat literalment sense electricitat pública, després que dues de les principals centrals energètiques, que subministren el 40% de l'electricitat al país, hagin deixat de funcionar aquest dissabte per falta de combustible. El país del cedre s'enfronta a la pitjor crisi energètica en anys, que, sumada a la tremenda crisi financera i a la inestabilitat política, l'ha acabat d'enfonsar.

La manca de fuel s'explica, entre altres raons, per les contínues pujades de preu de la gasolina i el gas, després de la decisió del Banc Central d'eliminar els subsidis a la importació de combustible al setembre, fet que va provocar que els proveïdors hagin estat paralitzant la distribució a l'espera que es fixessin els nous preus. Els libanesos han de fer cues quilomètriques a les gasolineres per poder omplir els dipòsits dels seus cotxes, mentre a les llars, que només tenen subministrament públic d'electricitat dues hores al dia, s'està pagant més per un generador privat que pel lloguer mensual.

Un desastre anunciat

Les dues plantes elèctriques en qüestió, Deir Ammar i Zahrani, ja havien anunciat des de feia setmanes que podrien deixar de funcionar perquè se'ls estaven esgotant les reserves de combustible, però les seves advertències s'han ignorat. L'1 d'octubre la companyia turca Karpowership va deixar de subministrar electricitat quan es va acabar el contracte amb la companyia nacional, Electricité du Liban (EDL).

Encara que tard, el ministre d'Energia, Walid Fayad, va arribar a un acord d'última hora amb el cap de Defensa, el general Joseph Aoun, per cedir les reserves de combustible de l'exèrcit a les dues plantes que han tancat. Després de l'apagada nacional d'aquest dissabte, la companyia nacional d'electricitat del Líban va anunciar que si el Banc Central no allibera ràpidament fons per comprar combustible podria paralitzar completament la xarxa elèctrica nacional durant els dies que venen. En un comunicat, Electricité du Liban ha dit que es posaran immediatament en marxa "les operacions pertinents" per reconstruir "la xarxa nacional elèctrica de manera manual" i restaurar el flux a la xarxa elèctrica durant uns dies.

Per a les famílies més humils, que cada dia són més al Líban, resulta prohibitiu pagar els serveis d'un generador privat, cosa que converteix les seves vides en un infern. La relativa estabilitat després de la formació del nou govern libanès no ha durat ni tres setmanes. De nou, la lliura libanesa ha tornat a perdre valor davant del dòlar, de manera que els libanesos cada dia que passa són més pobres. Aquesta situació insostenible per a molts ha portat noves protestes a tot el país, especialment a la ciutat portuària de Trípoli, on més del 80% dels habitants viuen sota el llindar de la pobresa. Des del popular barri Bab al-Tabaneh, a la plaça Al-Nur, centenars de manifestants han tallat els carrers amb pneumàtics i contenidors d'escombraries.

Batalla regional

Mentrestant, les potències regionals veïnes es barallen per guanyar influència. Països com l'Iran s'han compromès a seguir subministrant combustible al Líban per pal·liar els efectes de la crisi, una ajuda que s'ha vist com un clar patrocini a la milícia xiïta Hezbollah. També els Emirats Àrabs, Qatar i l'Iraq estan enviant carregaments a Beirut. Precisament ahir estava prevista l'arribada d'un carregament de fuel, però no es podrà distribuir fins a principis de la setmana que ve, quan les autoritats donin el vistiplau d'un laboratori dels Emirats per determinar si és apte. També a finals de mes el Líban rebrà un nou enviament de gasoil pesant com a part d'un acord amb Bagdad per a l'intercanvi d'un milió de tones anuals d'aquest carburant a canvi de serveis.

stats