Internacional 14/06/2016

"Per a l'Estat Islàmic és un èxit que gent que no pertany a l'estructura actuï en nom seu"

L'expert en islam Jordi Moreras alerta que els propagandistes del grup "creen la impressió que tot gira al voltant del jihadisme"

Cristina Mas
3 min
Jordi Moreras.

BarcelonaDaesh (acrònim àrab d''Estat Islàmic') s'ha atribuït la massacre de diumenge a la discoteca gai d'Orlando i l'assassinat a ganivetades de dos policies a França. Però fins a quin punt es tracta d'accions planificades i ordenades per la direcció de l'organització? És real, la imatge del llop solitari? Jordi Moreras, expert en món musulmà de la Universitat Rovira i Virgili, analitza els episodis amb la informació disponible fins ara.

Creu que les dues accions estaven coordinades i ordenades des d'una direcció central?

Això encara no se sap. però Daeix ha aconseguit que tots pensem en clau de sospita per jihadisme en qualsevol matança o accident amb moltes víctimes. La seva maquinària propagandista ha entès que no sempre cal reinvindicar els actes, encara que de ben segur se l'atribuiran com a prova de que el seu ideari és seguit per altres persones que ni tan sols pertanyen a la seva organització.

Quina diferència hi ha?

Al-Qaida també s'havia atribuït accions que després es va saber que no tenien cap relació amb la direcció de l'organització. Sempre hi ha hagut accions planificades, però també d'altres que eren iniciativa directa de persones que es trobaven en la seva òrbita. Respecte a Daeix, no crec que ningú estigui en condicions d'afirmar que posseeix té una estructura permanent de funcionament a Europa. Pot enviar gent a cometre accions, i també atribuir-se actes en què no hi ha tingut cap participació. Això representa un èxit de qualsevol organització terrorista: que hi hagi gent aliena a la seva estructura disposada a cometre accions en el seu nom. Això no hauria pogut passar mai en una organització com ETA, que era molt jerarquitzada.

Aleshores es tracta dels anomenats 'llops solitaris'?

Les coses no són com a les pel·lícules. No es tracta d'algú que es prepara durant anys, en secret i un bon dia rep una trucada i es posa en marxa. Tinc la impressió que hi ha molta gent que vol tocar la glòria atribuint-se la pertinença a Daesh. I Daesh s'aprofita d'aquests "espontanis", persones, sense pertànyer orgànicament a ell, s'abraonen per a cometre una acció espectacular.

I quin sentit té atribuir-se una acció contra la comunitat gai? En el fons no és donar la raó a discursos com els de Trump o els règims àrabs que reprimeixen l'homosexualitat?

En el discurs de Daesh sempre hi ha un component de crítica respecte la decadència moral d'occident, que s'aprofita per a fer entendre als musulmans que no poden viure entre infidels. A més, tal com va passar a l'atemptat de Bataclan a París, probablement en els propers dies faran una declaració de justificació on s'insisteix en el nostre desordre moral. Seguim observant cóm es produeixen atacs sobre objectius civils, i si pot ser, en espais que són considerats la prova de la degradació moral de la societat occidental: a París, fou la música rock, ara a Orlando, la comunitat gai.

El fet que tots dos autors haguessin estat investigats i descartats com a potencialment perillosos denota deficiències en la vigilància?

Als Estats Units, molts joves musulmans són investigats discretament. Potser aquesta supervisió massiva no és gaire efectiva, i més encara quan se sap que les persones que han participat en accions terroristes havien estat vigilats de prop. Això hauria de motivar una reflexió entre els serveis de seguretat. I més tenint en compte que molta gent es radicalitza quan està en presó preventiva, tal com passa a casa nostra. De tot això estic segur que els estrategues del Daeix han après, recomanant als seus simpatitzants que es deixin investigar, que es facin visibles, per després poder passar a un segon nivell de vigilància i aleshores actuar.

Creu que estem davant d'una nova onada d'atemptats?

Malauradament, el ramadà sempre ha estat un mes en què, abans Al-Qaida, i ara Daesh, aprofiten per fer atemptats. Només cal recordar els continus cotxes bomba a l'Iraq anys enrere. Esperem que no sigui l'inici d'una campanya d'atemptats, però això ningú ho pot predir.

stats