Internacional 12/10/2013

Nacions Unides demana col·laboració internacional per millorar la vigilància a la Mediterrània

L'Alt Comissionat per als Refugiats demana actuar per identificar vaixells en dificultats, com el que divendres es va enfonsar i va deixar 34 immigrants morts

Efe
2 min

GinebraL'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Antonio Guterres, ha reclamat aquest dissabte una col·laboració més gran entre països per augmentar la vigilància i la capacitat de rescat a la Mediterrània, i identificar així vaixells en dificultats, en particular els que porten refugiats i immigrants. Guterres ha expressat la seva "commoció" per "una nova tragèdia", en al·lusió al naufragi, aquest divendres, d'un vaixell a uns 80 quilòmetres de l'illa de Lampedusa, l'últim balanç del qual és de 34 immigrants morts, una desena dels quals nens.

ACNUR ha felicitat l'"acció conjunta" dels guardacostes de Malta, que han rescatat unes 147 persones, i la marina italiana, que n'ha salvat 56. Amb tot, els testimonis dels supervivents parlen d'almenys 400 persones a bord, totes elles procedents de Síria i Palestina.

"És la tercera tragèdia d'aquestes característiques a la Mediterrània en només dues setmanes. És vergonyós ser testimonis de com centenars d'immigrants s'ofeguen a les portes d'Europa", ha subratllat Guterres, que ha expressat la seva especial preocupació per la situació dels emigrants sirians, "que arrisquen la seva vida en mans de traficants i contrabandistes en l'intent d'arribar sans i estalvis a Europa".

Col·lapse

Dos vaixells, un amb 183 passatgers i un altre amb 83, van ser rescatats divendres a la nit a prop de Lampedusa, on hi ha un total de 785 refugiats. La xifra inclou els 156 supervivents del naufragi del passat 3 d'octubre, del qual ja s'han recuperat 359 cadàvers. Davant d'aquesta situació, Guterres ha reclamat "mesures urgents" per posar fi a aquestes tragèdies, com la identificació de llocs segurs per al desembarcament i rescat de refugiats i emigrants, i la col·laboració internacional per identificar i perseguir les persones implicades en el tràfic de persones.

L'ACNUR vol que s'habilitin més llocs d'acollida a Malta i Lampedusa i es millorin les condicions dels ja existents, amb accés a assistència mèdica. També es considera necessari que es procedeixi al registre i a la identificació dels supervivents i es faciliti el procediment de petició d'asil per a aquells que probablement necessitin protecció internacional. Guterres ha dit que aquesta responsabilitat no ha de recaure només sobre els territoris on es produeix el naufragi o on aquestes persones són rescatades.

També ha suggerit que s'augmenti la col·laboració entre governs per intercanviar informació sobre els moviments en la Mediterrània, com les rutes més transitades i els perfils i punts d'entrada d'aquests vaixells, per tal de dissenyar plans de resposta conjunts.

stats