Internacional 16/10/2021

L'extremisme islamista, principal hipòtesi de l'atac a un diputat britànic

La policia investiga l'assassinat de David Amess com un "incident terrorista"

ARA
2 min
Una dona deixa un ram de flors a davant de l'església on va ser assassinat el diputat britànic David Amess

BarcelonaL'assassinat del diputat conservador David Amess està sent investigat com un "incident terrorista" per la policia britànica, que treballa amb la hipòtesi que la motivació de l'atac està "potencialment vinculada a l'extremisme islamista", segons ha informat aquest dissabte en un comunicat. Amess, de 69 anys, va ser apunyalat fins a la mort divendres al migdia en una església metodista mentre atenia els electors del seu districte, Leigh-on-Sea, al comtat d'Essex, al sud-est d'Anglaterra.

La policia va poder recuperar l'arma del crim i detenir el suposat autor al mateix lloc dels fets. Es tracta d'un home de 25 anys d'origen somali però de nacionalitat britànica, segons han confirmat fonts de la investigació, encapçalada per la branca especial antiterrorista. El jove està custodiat en una comissaria d'Essex i els agents han escorcollat dues localitzacions a Londres. Les autoritats creuen que el sospitós va actuar sol i no busquen ningú més relacionat amb l'atac, tot i que segueixen investigant-ne les circumstàncies.

Amess és el segon diputat assassinat al Regne Unit en els últims cinc anys. I el setè des d’en fa quaranta, cinc dels quals víctimes de la violència de l'IRA. El succés recorda l'atac, també mortal, a la diputada laborista Jo Cox comès per un militant d'extrema dreta dies abans del referèndum del Brexit, el juny del 2016. Davant la inquietud expressada per diversos parlamentaris, el govern del Regne Unit ha ordenat una revisió de les mesures de seguretat dels diputats, que tenen per costum rebre els electors presencialment per discutir sobre la situació del districte que representen. La ministra de l'Interior, Priti Patel, ha anunciat que ha demanat examinar l'estratègia en vigor, i el president de la Cambra dels Comuns (la cambra baixa), Lindsay Hoyle, prepara un debat sobre aquesta qüestió.

El primer ministre, el conservador Boris Johnson, ha encapçalat els homenatges a l'església de Leigh-on-Sea on Amess va ser assassinat. Tots els partits polítics britànics han expressat la seva consternació, i també els líders de les mesquites de la zona, que han condemnat l'atac contra "un gran amic de la comunitat musulmana" i l'han qualificat d'"atrocitat indefensable" motivada per un "odi cec".

stats