Regne Unit

L'exministre d'Economia britànic, Rishi Sunak, ja pretén el tron de Johnson

El líder laborista, Keir Starmer, i la número 2, Angela Rayner, exculpats d'haver trencat les regles contra el covid

4 min
Una rèplica de cera de Johnson i de 10 de Downing Street, amb el rètol de "vacant", en una imatge d'avui del museu de Madame Tussauds, a Londres

LondresEl rei és mort, visca el rei. Amb el cadàver de Johnson encara voltant per Downing Street i per altres racons del país –aquest divendres s'ha desplaçat a la seva circumscripció per deixar-se veure, perquè l'estimin i per fer-s'hi selfies–, Rishi Sunak, l'exministre d'Economia britànic i un dels dos homes que, amb la seva dimissió, van desencadenar dimarts passat la fi de l'era Boris, ha anunciat que presenta la seva candidatura a líder del Partit Conservador. Sunak és un dels més ben posicionats per les enquestes internes entre els militants tories, que són, al cap i a la fi, els que triaran el nou guia espiritual del partit un cop els diputats del grup parlamentari hagin procedit a l'oportú cribatge i deixin només dos candidats.

L'exresponsable del Tresor ha publicat aquesta tarda un vídeo de tres minuts en què deixava constància de les seves intencions. Amb l'etiqueta #ready4Rishi, Sunak assegura que està "preparat per ser el pròxim líder del Partit Conservador i el nou premier". "Restaurem la confiança, reconstruïm l'economia i reunim el país", afegeix. En el vídeo de campanya, el candidat se centra en la importància de la família i en la seva visió sobre el Regne Unit. "El nostre país s'enfronta a grans reptes, els més greus per a una generació. I les opcions que prenem avui decidiran si la pròxima generació de britànics també tindrà l'oportunitat d'un futur millor", diu.

Però Sunak té dos problemes per aconseguir una de les dues places finals. El primer, que ha permès que la degradació al si del govern anés massa lluny. Per tant, el seu nom està vinculat a l'etapa de disbauxa protagonitzada i atiada per Johnson. A més, té al cap els comptes públics i no circularà per la via de l'endeutament per dur a terme les promeses de reequilibri territorial fetes fins ara per l'executiu. És partidari d'estrènyer-se el cinturó i considera impossible que després de l'esforç que la pandèmia va exigir al Tresor es puguin abaixar impostos. I abaixar impostos és un dels manaments clau que hipnotitzen als conservadors.

El segon problema de Sunak és que és multimilionari i no tindria la tirada de Johnson al nord del país, tradicionalment laborista i que ell va captivar el 2019 amb la crida del Brexit. A més, tant Sunak com la seva dona s'han vist implicats en sengles escàndols. Ell per tenir la green card (permís de residència i treball als Estats Units fins a l'octubre passat) i Akshata Murty per haver pagat només una mínima part d'impostos al Regne Unit acollint-se a unes normes dels anys 50 del segle passat, quan es pretenia que els emigrants de l'Índia no es veiessin doblement penalitzats fiscalment, al país d'origen i al de destí. Tanmateix, la dona ha continuat mantenint accions fins a finals d'abril en una companyia de l'Índia, propietat del seu pare, que ha seguit fent negocis amb Rússia malgrat les sancions occidentals.

Exigència d'eleccions

D'altra banda, el líder laborista, Keir Starmer, i la número 2 del partit, Angela Rayner, han sigut avui exonerats de trencar les regles del covid durant un acte de campanya electoral el maig de l'any passat. La policia de Durham, al nord d'Anglaterra, va obrir l'abril del 2022 una investigació sobre una reunió-sopar amb potencialment més gent de la permesa a la fi d'una jornada d'activisme que hauria pogut trencar les regles llavors imperants.

En el moment més àlgid de l'escàndol del Partygate, quan estava a punt de publicar-se l'informe de la funcionària Sue Gray sobre les festes de Johnson, Starmer va prometre davant de l'opinió pública que si era multat dimitiria. Una manera de posar pressió a Johnson si ell mateix era sancionat, com sí que li va passar, en companyia de Carrie Johnson i Sunak.

L'exculpació d'avui li ha possibilitat fer una intervenció política i reclamar la convocatòria d'eleccions generals, una demanda que de cap manera acceptaran els conservadors. Tot i això, davant de la insistència de Johnson de mantenir-se encara a Downing Street, Starmer ha promès la presentació d'una moció de censura per a la setmana que ve. No té més que un valor simbòlic, perquè els tories mai no tombaran el seu govern per convocar eleccions avançades, en uns moments en què no tenen líder i les enquestes donen un avantatge de 14 punts als laboristes.

Vint-i-quatre hores després de l'adeu en diferit de Johnson, el primer ministre ha seguit avui nomenant ministres i alts càrrecs del govern per omplir els forats generats entre dimarts i dijous al matí.

D'altra banda, Downing Street ha anunciat que Johnson i Carrie finalment no celebraran la festa de casament que tenien prevista per al 30 de juliol a Chequers, la residència oficial de camp del primer ministre britànic. La intenció era celebrar-la de manera multitudinària per compensar la petita cerimònia feta l'any passat, quan es van casar –per les regulacions del covid només hi van poder participar 30 persones–. Durant algunes hores, aquest dijous s'havia especulat que Johnson volia continuar al càrrec fos com fos bàsicament per no renunciar a l'esdeveniment en la propietat del Tresor.

stats