Internacional 14/10/2022

Putin diu que ja ha mobilitzat 222.000 civils per lluitar a Ucraïna i amenaça l'OTAN amb "una catàstrofe"

Les tropes ucraïneses estan en condicions de recuperar la regió de Kherson, que Rússia es va annexionar, la setmana que ve

3 min
Vladimir Putin durant la compareixença

BarcelonaVladímir Putin assegura que d'aquí dues setmanes ja haurà completat la mobilització de 300.000 civils russos per anar a lluitar a Ucraïna. En una roda de premsa a Astana ha revelat que uns 222.000 ja han estat cridats a files i que per ara no necessitarà més reforços: "No està previst res més". Un missatge en clau interna pel malestar que ha provocat el reclutament i que s'ha traduït en la fugida de Rússia de desenes de milers d'homes que no volen anar a la guerra. Alguns dels reclutes, sobretot de les regions més remotes, han arribat a Ucraïna sense temps per a un entrenament i ja han tornat a casa dins de bosses de plàstic. Putin ha promès que tots els civils mobilitzats rebran una formació d'entre 10 i 25 dies. Ha assegurat que 33.000 ja s'han incorporat a les unitats militars i que d'aquests la meitat ja han entrat en combat.

Però ni l'enviament d'aquests reforços per pal·liar la manca d'homes en un front de 1.100 quilòmetres ni l'amenaça de fer servir armes nuclears, ni la pluja de míssils d'aquest dilluns contra una vintena de ciutats, estan ajudant les tropes russes a sortir de l'empantanament. L'"operació especial" planificada pel Kremlin per imposar un govern titella a Kíiv en qüestió de dies s'ha convertit, vuit mesos després, en una guerra de desgast en què les tropes russes retrocedeixen davant la contraofensiva ucraïnesa.

L’avenç ucraïnès

Donetsk

Zaporíjia

Mariúpol

Berdiansk

Odessa

Kherson

mar d’Azov

mar Negre

Crimea

50 km

Actualitzat el 14 d’octubre

Combats a les últimes hores

Resistència ucraïnesa en territori ocupat pels russos

Zona sota ocupació russa

Territori ocupat per Rússia

abans del 24 de febrer

Zona en disputa

Zaporíjia

Berdiansk

Kherson

mar d’Azov

Crimea

mar Negre

50 km

Actualitzat el 14 d’octubre

Combats a les últimes hores

Zona sota ocupació russa

Zona en disputa

Resistència ucraïnesa en territori ocupat pels russos

Territori ocupat per Rússia abans del 24 de febrer

Zaporíjia

Kherson

mar d’Azov

Crimea

mar Negre

50 km

Actualitzat el 14 d’octubre

Combats a les últimes hores

Zona sota ocupació russa

Zona en disputa

Resistència ucraïnesa en territori ocupat pels russos

Territori ocupat per Rússia abans del 24 de febrer

Les tropes de Kíiv no han parat d'avançar des que el Kremlin va celebrar amb un concert a la plaça Roja l'annexió de quatre províncies ucraïneses i aquest vespre són a uns 15 quilòmetres de Kherson, la primera gran ciutat d'Ucraïna que va caure en mans russes, a l'inici de la invasió. Els analistes militars calculen que estan en condicions de recuperar tota la regió –que Moscou va annexionar-se després d'un simulacre de referèndum– fins al riu Dniéper, la setmana que ve.

Dubtes sobre l'evacuació de Kherson

Davant d'aquest ràpid avenç, Rússia ha començat aquest divendres l'evacuació dels ciutadans de la província per motius de "seguretat", els primers dels quals ja han arribat a la veïna regió russa de Rostov, segons l'agència russa Tass. El vice primer ministre rus, Marat Khusnul·lin, ha promès que el Kremlin "ajudarà del tot" l'administració titella de Kherson per "allotjar els residents en altres zones de la Federació Russa, si cal amb allotjament gratuït i tot el que necessitin". Les autoritats pro-russes de Kherson –entre les quals Kirill Stremousov, conegut per les seves teories conspiratòries i antivacunes– van plantejar l'evacuació com unes vacances, per protegir la població civil dels "atacs diaris amb míssils" contra instal·lacions civils de què acusa "els ukronazis i els mercenaris occidentals". L'endemà que el govern titella sol·licités l'evacuació, el mateix Stremousov ha dit que "no hi ha cap evacuació, ningú s'està retirant", i el seu cap, Volodímir Salvo, ha dit que 350 persones han demanat ser evacuades.

Putin també ha assegurat que "no hi ha necessitat" de més atacs a gran escala contra Ucraïna, perquè en l'operació de dilluns "dels 29 objectius d'infraestructures ucraïneses assenyalats pel ministeri de Defensa [rus] només set no van ser tocats, i ja ho farem gradualment". Va ser la revenja, comandada pel nou general rus bregat a Síria que des de dissabte dirigeix la invasió davant l'atac contra el pont que uneix Rússia amb la península de Crimea, clau en l'abastiment de les tropes russes, i que el Kremlin atribueix als serveis secrets ucraïnesos.

Una guerra "desagradable"

Quan els periodistes li han preguntat sobre la situació a Ucraïna, Putin ha declarat que "el que està passant és desagradable, per dir-ho suaument", i s'ha justificat argumentant: "Ens ho hauríem trobat tard o d'hora, però en pitjors condicions per a nosaltres, i per això hem actuat correctament i quan tocava". Ha esgrimit com a exemple que els soldats russos havien d'intervenir, "per obrir l'aixeta de l'aigua de Crimea", que patia problemes estructurals d'abastiment.

Pel que fa a la possibilitat que la guerra a Ucraïna derivi en un conflicte entre Rússia i l'OTAN, Putin ha advertit que un xoc directe entre tropes russes i de l'aliança seria "molt perillós i podria portar a una catàstrofe global".

stats