Internacional 24/11/2022

Ciberatac al Parlament Europeu després de declarar Rússia "un estat promotor del terrorisme"

L'acció, que deixa inactiva la web de la cambra, ha estat reivindicada per un grup de 'hackers' pro-russos

3 min
Imatge del Parlament Europeu a Estrasburg (França), aquest dilluns durant la sessió d'inici del plenari.

Brussel·lesLa pàgina web del Parlament Europeu ha deixar d'estar disponible aquest dimecres poc després que l'Eurocambra aprovés —amb 494 vots a favor, 58 en contra i 44 abstencions— declarar Rússia "un estat promotor del terrorisme", tal com insistia el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski. Tot i que la postura no té conseqüències pràctiques ni compta amb el vistiplau dels estats membres, sí que té un valor polític important de suport a l'estat ucraïnès. De fet, un grup de hackers pro-russos anomenats Killnet se n'han atribuït l'autoria a través del seu canal de Telegram, tal com ha destacat a Twitter la presidenta de la cambra, Roberta Metsola. La pàgina continua a hores d'ara sense funcionar.

"Rússia va iniciar una guerra d'agressió il·legal, no provocada i injustificada contra Ucraïna. Les seves forces han fet atacs indiscriminats contra zones residencials i infraestructures civils, han assassinat milers de civils ucraïnesos i han dut a terme actes de terror a tot el país", diu la resolució que ha votat l'Eurocambra. Ha estat després de la votació quan la pàgina web del Parlament Europeu ha quedat inactiva. Els serveis informàtics de la cambra han assegurat que constantment reben aquesta mena d'atacs, però han insistit que mai "tan sofisticats". Se sospita que la mateixa organització que ha reivindicat l'atac també havia actuat abans contra els serveis informàtics de la Casa Blanca, la casa reial britànica o algunes administracions de l'estat francès.

Més de 40.000 crims de guerra

La resolució aprovada assenyala que el règim de Vladímir Putin ha violat els principis de la Carta de les Nacions Unides i destaca que l'exèrcit rus "ha assassinat milers de civils a Ucraïna, inclosos centenars de nens, i que molts més han estat torturats, agredits sexualment, segrestats o desplaçats forçosament". Concretament, assegura que "les missions internacionals d'observació han documentat" prop de 40.000 crims de guerra i esperen que aquesta xifra augmentarà quan es registrin els que s'han comès en les zones alliberades recentment a la regió de Kherson.

El Parlament Europeu, malgrat que no té competències en política exterior, és la primera institució comunitària a designar Rússia com "un estat promotor del terrorisme". Fins ara, els estats membres s'hi han negat per por que el conflicte entre Rússia i la Unió Europea escali encara més. Només s'hi han mostrat obertament a favor els països bàltics, Polònia i la República Txeca. De fet, la proposta inicial de la resolució la va presentar el grup parlamentari d'extrema dreta Conservadors i Reformistes Europeus, que està liderat pel partit governamental polonès Llei i Justícia, i ha comptat amb el suport dels conservadors, els liberals, els socialdemòcrates i els verds.

En tot cas, tal com va aclarir abans de la votació la comissària europea d'Interior, Ylva Johansson, "la Unió Europea no disposa d'un marc legal" sobre com actuar quan "es designa un tercer país" estat promotor del terrorisme. Tanmateix, va recordar que el grup comunitari ja ha imposat sancions contra organitzacions terroristes com Daesh o Al-Qaeda i que, arran de l'atac a les torres bessones de l'11 de setembre de 2001, es va crear la llista negra d'entitats i persones que donen suport o protagonitzen atemptats terroristes.

En aquest sentit, la resolució de l'Eurocambra també demana incloure en aquesta llista alguns individus i organitzacions russos i demana als Vint-i-set que elaborin un marc jurídic per a la designació d'estats com a promotors del terrorisme. Això s'hauria de traduir, assenyala, en més sancions contra Moscou. També pressiona la Comissió Europea perquè presenti el novè paquet de sancions contra Rússia com més aviat millor.

Biden va descartar la designació de Rússia com a estat terrorista

La mateixa proposta s'havia presentat abans als Estats Units, on el fet de designar un estat com a promotor del terrorisme sí que té conseqüències legals. Ara mateix tenen aquesta consideració per a la Casa Blanca l'Iran, Corea del Nord, Cuba i Síria. Washington ha imposat en aquests països diferents sancions econòmiques i restriccions d'ajuda exterior, i, entre d'altres, no hi exporta material militar o tecnològic. En tot cas, el president dels Estats Units, Joe Biden, evita incloure Rússia en aquesta llista, tal com també al·leguen la majoria dels Vint-i-set, per evitar una major escalada del conflicte. "No és la millor manera de passar comptes amb Rússia", va defensar Biden.

stats