Les eleccions anticipades a Portugal seran el 30 de gener

El president del país defensa que cal "tornar la paraula al poble" en un any decisiu

3 min
El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'avançament electoral a Portugal ja és una realitat. El president de la república, Marcelo Rebelo de Sousa, ha anunciat aquest dijous al vespre que dissoldrà el Parlament i que les eleccions se celebraran el 30 de gener, una mica menys de dos anys abans del que tocava. En una compareixença, Rebelo de Sousa ha justificat la decisió de convocar comicis anticipats argumentant que el pressupost del 2022 era "un pressupost especialment important en un moment especialment important" de recuperació econòmica i social després de la pandèmia. Per això, ha defensat que no hi havia "tercera via" possible i ha decidit "tornar la paraula al poble" en un "any decisiu" per a Portugal. El president ha optat pel 30 de gener per "compatibilitzar la rapidesa del procés amb un període especial per a la vida dels portuguesos", evitant la campanya i els debats electorals durant les festes de Nadal.

Ahir a la nit el Consell d'Estat, l'òrgan polític consultiu del president, va donar llum verda a la proposta de Rebelo de Sousa de dissoldre la cambra baixa. Així, deixava via lliure definitivament a l'opció que el cap d'estat de Portugal ha defensat des del primer moment per superar la crisi política oberta després que el Parlament tombés la proposta de pressupostos del govern socialista, el 27 d'octubre. Segons mitjans portuguesos, dels nou partits representats al Consell d'Estat només el Partit Comunista (PCP) i el Bloc d'Esquerra (BE) van mostrar-hi el seu desacord.

Aquests dos partits han sigut, des del 2015, els principals aliats dels socialistes, que governen en minoria des de llavors, quan els tres grups van unir-se en un moviment inèdit per derrocar el govern conservador de Pedro Passos Coelho. Des de les eleccions del 2019, però, la relació entre tots tres s'havia deteriorat, principalment per la decisió dels socialistes d'António Costa de no pactar amb l'esquerra un pla de govern i assegurar-se així el seu suport, i optar, en canvi, per buscar acords puntuals, sense tancar la porta a altres formacions de l'oposició. El rebuig del PCP i el BE a la proposta de l'executiu per als comptes del 2022 ha sigut el que ha empès el país a la crisi política que el president busca resoldre amb l'avançament electoral.

Tot i que no era l'única alternativa, Rebelo de Sousa va avisar des de l'inici que un fracàs dels pressupostos suposaria eleccions anticipades, argumentant que el país no es pot permetre un pressupost prorrogat en un any en què depèn dels fons europeus de recuperació postpandèmia. La via legal prevista per a aquests casos només permet utilitzar cada mes una dotzena part del pressupost executat del 2021 mentre no n'hi hagi un de nou, cosa que suposaria no poder fer servir els fons comunitaris.

Crisi a la dreta

Inicialment, el president ja va indicar que probablement els comicis se celebrarien al gener. A les últimes hores havien sorgit veus que demanaven que les eleccions fossin més tard per donar temps a la dreta de reconstruir-se internament, ja que tant el principal partit de l'oposició, el centredretà Partit Social Demòcrata (PSD), com els democristians del CDS estan immersos en una crisi de lideratge. Ahir un centenar de personalitats del país, entre els quals exministres i empresaris, van signar una carta oberta dirigida a Rebelo de Sousa demanant-li que convoqués les eleccions al febrer. El president, però, ja va recalcar que triaria la data que suposés "la millor solució per a l'aclariment dels portuguesos", sense tenir en compte els processos electorals dels partits.

El PSD, presidit per Rui Rio des del 2018, tenia previst celebrar primàries el 4 de desembre, a les quals l'actual líder s'havia d'enfrontar a l'eurodiputat Paulo Rangel. L'anunci de l'avançament electoral podria alterar els plans inicials. El PSD ha convocat un consell nacional extraordinari aquest dissabte per decidir si manté o no la votació interna. Rio ha defensat posposar-la i celebrar les eleccions legislatives la primera quinzena de gener, com demanen la majoria de partits. En canvi, Rangel ha demanat seguir amb el procés de primàries i que els comicis es deixin per a finals de febrer.

La primera incògnita, la de la data, ja s'ha resolt. Ara caldrà esperar fins a principis d'any per saber si el bloc d'esquerres segueix tenint prou força per seguir governant a Portugal o si hi ha un canvi de cicle i un retorn del centredreta. El que ha deixat clar el Partit Comunista és que la coneguda com la geringonça –el pacte inèdit dels tres partits d'esquerra– no es repetirà, almenys de la mateixa manera com es va produir fa sis anys.

stats