L'autoritat de Johnson trontolla arran d'una històrica derrota electoral a l'Anglaterra més rural i conservadora

Els liberaldemòcrates capgiren una majoria de més de 23.000 vots a les generals del 2019

4 min
La candidata liberal-demòcrata pel districte de North Shropshire, Helen Morgan, arribant aquesta matinada de divendres al centre de recompte electoral de la seva circumscripció

LondresEls problemes per a Boris Johnson continuen amuntegant-se a les portes de Downing Street i l'autoritat del premier trontolla com mai abans des que fa dos anys i mig va arribar al poder. Immers en tota mena d'escàndols durant les últimes setmanes a causa de les festes il·legals en què ell mateix i el personal de la seva oficina han participat durant el confinament, el primer ministre britànic ha viscut aquesta matinada una històrica derrota electoral potencialment molt perillosa per al seu futur com a líder del partit.

La catàstrofe per a Johnson s'ha consumat en l'elecció parcial celebrada aquest dijous al districte de North Shropshire, a West Midlands, un racó extremadament representatiu de l'Anglaterra més rural, conservadora i, des del 2016, favorable al Brexit. Només en dues ocasions des del 1832 la circumscripció no ha enviat a Westminster un representant tory. Una població molt envellida i tradicional els havia votat pràcticament sempre des que el Regne Unit és una democràcia amb tots els ets i uts.

Amb una participació del 46,3%, la candidata liberaldemòcrata Helen Morgan ha aconseguit capgirar la majoria de més de 23.000 vots dels conservadors a les últimes eleccions generals del 2019, quan els guanyadors d'aquesta matinada van quedar en tercera posició. El transvasament de sufragis ha sigut del 34%, una dada del tot extraordinària. Morgan ha obtingut pràcticament la meitat de les paperetes emeses (17.957), gairebé 6.000 més que l'aspirant conservador.

En el seu parlament d'agraïment, la ja nova diputada ha fet un repàs sistemàtic de tots els escàndols que envolten l'administració Johnson, ja sigui el del finançament de les obres del seu pis o el de les esmentades festes il·legals en confinament. No debades, Morgan li ha dit clarament que "la festa s'ha acabat", una crida explícita a posar fi a la impunitat amb què governa.

En declaracions a la premsa britànica des d'un centre de vacunació de Londres, Johnson ha assegurat que assumeix "la responsabilitat personal". "És evident que la votació a North Shropshire és un resultat molt decebedor –ha continuat– i entenc totalment les frustracions de la gent. Escolto el que diuen els votants a North Shropshire i amb tota humilitat he d'acceptar aquest veredicte". El premier, però, no s'ha oblidat d'atribuir una part de la culpa del desastre als altres. "Bàsicament, el que ha anat malament és que en les últimes setmanes algunes coses han anat molt bé, però el que la gent ha estat sentint és només una lletania constant de coses sobre política i polítics i coses que no parlen d'ells, i no sobre les coses que podem fer per millorar-los la vida". En resum, la gent ha sentit a parlar dels seus escàndols, de les festes il·legals a Downing Street, de les mentides continuades com a forma de govern i de com va intentar dissimular la corrupció del partit. Tot plegat li ha passat factura.

Alguns diputats conservadors han fet advertiments públics seriosos al cap de Downing Street aquest migdia. Sir Roger Gale, el diputat de North Thanet, ho ha dit amb tota rotunditat a BBC Radio 4: "Això s'ha de veure com un referèndum sobre l'actuació del primer ministre, i crec que ara està en el moment de les últimes rondes (last orders)", expressió anglesa molt comuna quan els pubs estan a punt de tancar i es demanen les últimes copes. En altres paraules, Johnson està en temps de descompte. "Ja ha patit dos cops, un a principis d'aquesta setmana, a la votació als Comuns [cent diputats conservadors van votar contra la introducció dels passaports covid], i ara aquest. Un cop més i estarà fora", ha reblat Gale.

Molt més que l'habitual càstig

Tradicionalment, les eleccions parcials acostumen a castigar el govern i el partit que té l'escó, però, sobre el paper, en aquesta ocasió l'aspirant patrocinat per Johnson se l'havia d'endur i, a més, de manera molt més que confortable. Però el lideratge del premier està sota sospita i viu els moments més complicats del seu mandat des que el juliol del 2019 va accedir al poder. La derrota, per tant, només és atribuïble a les seves incomprensibles errades.

I la primera, de fet la més sagnant de totes, és que la celebració mateixa de les eleccions parcials la va causar la manera com el premier va gestionar la crisi política que ha conduït a la jornada electoral d'ahir i al terratrèmol dels resultats d'aquesta matinada.

Dos mesos enrere, el diputat titular del districte des del 1997, Owen Paterson, va ser condemnat pel comitè d'ètica del Parlament a una suspensió de trenta dies per haver violat les lleis antilobi. En comptes d'acceptar el veredicte, una diputada, exministra de Theresa May, va voler introduir un canvi en les regles sobre com els Comuns vetllen pels estàndards ètics de comportament dels diputats i aborden els problemes de corrupció.

A la pràctica, aprovant la moció s'evitava el càstig contra Paterson, que hauria pogut recórrer el dictamen. Per ordre expressa de Boris Johnson, el partit hi va votar a favor. Inicialment. Perquè l'escàndol que es va generar va ser tan majúscul que 48 hores després Downing Street es feia enrere i presentava una altra moció per anul·lar la que s'havia sancionat d'entrada. Com és habitual, Johnson va oferir un cap abans que no pas el seu, va abandonar Paterson a la seva sort i el parlamentari no va tenir cap més remei que dimitir. Automàticament es va convocar l'elecció parcial per substituir-lo. El partit no oblidarà fàcilment l'episodi.

El triomf liberaldemòcrata és el segon d'aquestes característiques després de l'elecció parcial de Chesham and Amersham, al sud-est d'Anglaterra, que es va celebrar a mitjans de juny. En aquella ocasió, i en un districte electoral sociològicament molt diferent del de North Shropshire, la pèrdua de sufragis dels conservadors va ser una mica superior al 25%.

¿Suposa aquesta derrota del Partit Conservador que s'ha arribat al penúltim capítol de l'era Johnson? No. No per ara. Però el que és indubtable és que la seva autoritat ha sofert un cop extremadament dur.

stats