Ucraïna

L'amic íntim de Putin que Ucraïna ha posat en arrest domiciliari

Víktor Medvedtxuk està acusat d'alta traïció i de saqueig de recursos nacionals a la península de Crimea, annexionada per Rússia

4 min
L'opositor ucraïnes Víktor Medvedchuk, aquest dijous a la sortida del tribunal

SabadellEl diputat opositor ucraïnès Víktor Medvedtxuk, una de les persones més pròximes a Vladímir Putin dins d'Ucraïna, està en arrest domiciliari acusat de diversos càrrecs, entre els quals el d'"alta traïció". A l'espera que es resolgui el judici, un tribunal en va ordenar dijous a la nit l'arrest durant vuit setmanes, fins al 9 de juliol, i fins llavors se li ha retirat el passaport i haurà de portar un braçalet electrònic. En cas que se l'acabi declarant culpable, podria ser condemnat a una pena de fins a quinze anys de presó. El polític i oligarca ha negat els càrrecs i assegura que l'acusació contra ell es deu a "motivacions polítiques".

Medvedtxuk és considerat un dels principals aliats del Kremlin a Ucraïna i fa gala de la seva llarga i profunda amistat amb Putin, fins al punt que el president rus és el padrí de la seva filla. La detenció, doncs, podria tornar a fer augmentar la tensió entre Kíev i Moscou, que va arribar al punt àlgid durant l'abril, quan Rússia va desplegar tropes prop de la frontera amb Ucraïna i es va témer que s'estigués preparant una invasió. De fet, entre les causes d'aquella escalada hi va haver precisament la imposició de sancions del govern ucraïnès contra Medvedtxuk, sota l'acusació de "finançament del terrorisme". Rússia va anunciar el 22 d'abril que retiraria els seus efectius abans de l'1 de maig, però segons Kíev encara hi ha 100.000 soldats russos a la regió.

Aquest divendres Putin ja ha avisat que Rússia respondrà a la "depuració" de l'espai polític que, segons ell, s'ha posat en marxa a Ucraïna. Per la seva banda, Dimitri Medvédev, expresident rus i actual vicepresident del Consell Nacional de Seguretat de Rússia, ha qualificat el cas contra Medvedtxuk de "caça de bruixes" i ha afirmat que els polítics com ell no agraden a Ucraïna "i encara menys a Occident". Durant la vista de dijous, que es va allargar vuit hores, un grup de manifestants es van concentrar a les portes del jutjat amb crits de "Medvedtxuk és un agent del Kremlin".

"Activitats il·legals i subversives"

Dimarts, la Fiscalia va acusar formalment Medvedtxuk (colíder de la Plataforma Opositora, el principal partit de l'oposició al Parlament de Kíev) d'alta traïció i de "saqueig de recursos nacionals" a la península de Crimea, un territori ucraïnès que Rússia es va annexionar el 2014. El ministeri públic va sol·licitar que se li imposessin dos mesos de presó preventiva evitable amb una fiança de 300 milions de hrívnies (uns 9 milions d'euros), però el tribunal ha optat finalment per l'arrest domiciliari.

La fiscal general d'Ucraïna, Irina Venedíktova, creu que Medvedtxuk va organitzar activitats "il·legals" i "subversives" i que té "sòlids vincles amb els més alts dirigents russos". En concret, l'acusa a ell i a Taras Kozak, un altre diputat del seu partit, d'haver compartit informació amb Rússia sobre una unitat militar ucraïnesa al Donbass, la regió de l'extrem oriental d'Ucraïna parcialment controlada per milícies prorusses des del 2014. La fiscal també assegura que el líder opositor va permetre que Rússia s'apropiés d'un jaciment de petroli i gas a Crimea per al qual havia obtingut una llicència d'exploració abans de l'annexió del territori a Rússia. I, finalment, també diu que Medvedtxuk havia creat una xarxa per recopilar dades d'estudiants i de treballadors immigrants amb l'objectiu de reclutar-los per a missions de propaganda i espionatge en benefici de Moscou.

Medvedtxuk va ser inclòs el 2014 a les llistes de sancions dels Estats Units i el Canadà pel paper que va jugar en el procés d'annexió de Crimea a Rússia, i en diverses ocasions s'ha manifestat a favor de les forces rebels prorusses del Donbass, que van proclamar les repúbliques populars de Donetsk i de Lugansk. Fa tres mesos, quan l'oligarca va ser sancionat per Kíev, les autoritats ucraïneses van ordenar també el tancament de tres canals de televisió que són propietat de Kozak (tot i que és Medvedtxuk qui n'exerceix el control), amb l'argument que difonien "propaganda russa".

Trajectòria política

Considerat una de les persones més riques d'Ucraïna, Medvedtxuk va ser membre de la cúpula del Partit Socialdemòcrata d'Ucraïna durant els anys 90 i va ser diputat d'aquesta formació entre el 1997 i el 2001. Posteriorment va liderar l'equip d'assessors del president Leònid Kutxma (2002-2005). El 2004 va ser un dels principals impulsors del candidat prorús a la presidència del país, Víktor Ianukóvitx, en uns comicis marcats per l'enverinament del seu màxim rival, Víktor Iúsxenko. Amb formació d'advocat, el 2008 Medvedtxuk va ser elegit membre del Consell Superior de Justícia d'Ucraïna. L'any 2013 va ser molt crític amb les protestes ciutadanes de l'Euromaidan, que demanaven l'acostament d'Ucraïna a la Unió Europea, i el 2018 es va convertir en el nou líder del partit opositor Per la Vida, que poc després es convertiria en un dels integrants de l'actual Plataforma Opositora. A les eleccions parlamentàries del 2019 va ser elegit diputat per aquesta formació, que amb 44 escons és la segona força d'un Parlament dominat aclaparadorament pel Servidor del Poble, el partit del president Volodimir Zelenski, que ocupa 244 dels 450 escons de la cambra.

stats