Internacional 14/07/2017

La justícia peruana ordena l'ingrés a presó de l'expresident Ollanta Humala

Està acusat de finançament i·legal de les campanyes electorals del 2006 i 2011

Ara
2 min
L'expresident del Perú, Ollanta Humala, i l'ex-primera dama, Nadine Heredia, abandonen la seu del Partit Nacionalista a Lima

BarcelonaEl jutge Richard Concepción Carhuancho va dictar dijous 18 mesos de presó preventiva per a l'expresident peruà Ollanta Humala i la seva esposa, Nadine Heredia. Se'ls acusa de delictes de rentat d'actius durant dues campanyes presidencials. Segons el fiscal, German Juárez, el matrimoni hauria rebut contribucions il·legals del govern veneçolà el 2006 i del conglomerat brasileny Oderbrecht el 2011.

El fiscal va indicar ahir que "les quantitats de diners [obtingudes per Humala] no han sigut fruit del seu treball, sinó d'aportacions il·legals amb diners il·lícits que venien de l'estranger per empreses producte de la corrupció". Per aquesta raó i per la possibilitat que l'exmandatari fugís del país, Juárez va demanar al jutge que s'impedís a la parella sortir del Perú.

Tot i que el jutge va ordenar la cerca i captura d'Humala i Heredia, la policia no va haver d'intervenir. En conèixer la sentència, el matrimoni es va personar al Palau de Justícia de Lima, la capital del Perú, on es van entregar. L'exmandatari i la seva dona han passat la nit al calabós del poder judicial, a l'espera que se'ls traslladi a presó.

Tots dos acusats van negar els càrrecs i van denunciar patir un tracte injust. "Aquesta és la confirmació de l'abús del poder, al qual farem front, en defensa dels nostres drets i dels drets de tots", va assegurar Humala, anant cap al Palau de Justícia, a Twitter. La seva dona també va publicar a la mateixa xarxa social un missatge reivindicatiu: "Tot i l'arbitrarietat som aquí, confiem que aquesta decisió es revertirà, per ser una qüestió de justícia. Confiem en el nostre país".

Ollanta Humala és un exmilitar que va participar en l'aixecament de l'any 2000 contra el president Alberto Fujimori, condemnat a presó per crims contra la humanitat. Va ser president del Perú entre el 2011 i el 2016 amb el Partit Nacionalista del Perú, de centreesquerra, que fundar. La seva dona, Nadine Heredia, a més de primera dama durant el mandat del seu marit, és l'actual presidenta del partit.

L'ombra de la corrupció plana sobre l'Amèrica Llatina

La sentència contra Humala arriba en un moment convuls per a molts exmandataris sudamericans. Lula da Silva, expresident del Brasil, va ser condemnat dimarts a nou anys i sis mesos de presó per corrupció. Da Silva, que des de fa mesos està en campanya per tot el Brasil, és el gran favorit a tornar al càrrec que va ocupar entre el 2003 i el 2010 i ha reptat els jutges a demostrar la seva culpabilitat.

L'hereva política de Da Silva, l'expresidenta brasilera Dilma Rouseff, també acumula maldecaps. Rouseff va ser destituïda l'agost del 2016 per irregularitats en l'aprovació de decrets econòmics i ha quedat tacada pel cas de corrupció de Petrobras, en el qual no està directament implicada. A més, l'actual president del Brasil, Michel Temer, es juga el pròxim 2 d'agost la seva continuïtat al ple dels diputats per haver acceptat, presumptament, suborns d'un empresari.

D'altra banda, la Fiscalia General de Colòmbia també ha acusat l'actual president Juan Manuel Santos i el seu principal competidor, Óscar Iván Zuluaga, de corrupció. Segons l'acusació, Santos i Zuluaga haurien rebut contribucions econòmiques de la companyia Odebrecht, la mateixa que apareix al cas d'Ollanta Humala i Nadine Heredia.

stats