REVISIÓ DEL PASSAT
Internacional 14/01/2013

La justícia ordena la repetició del judici a Mubàrak

El judici que va condemnar el dictador egipci Hosni Mubàrak a cadena perpètua s'haurà de repetir. Així ho va decidir ahir el tribunal de cassació que va estimar el recurs dels condemnats.

Ricard G. Samaranch
3 min
SATISFACCIÓ PER A ALGUNS 
 Una dona sosté un retrat de Hosni Mubàrak ahir al Caire com a mostra de suport a l'exrais.

EL CAIREQuan Ahmed Ali Abdel Rahman, jutge d'un tribunal de cassació egipci, va llegir ahir una breu nota en què informava del veredicte favorable al recurs interposat per Mubàrak, van esclatar els crits de joia dels seguidors de l'expresident presents a la sala. Diverses desenes de persones més, congregades a les portes de la cort, també van celebrar efusivament una decisió que, sens dubte, reobrirà unes ferides que no ha pogut tancar la turbulenta transició egípcia. Gairebé dos anys després de la caiguda del règim, cap responsable dels serveis de seguretat ha estat condemnat pels abusos comesos abans o durant la rebel·lió.

Al costat de Mubàrak, el seu exministre de l'Interior, Habib al-Adly, també va ser condemnat a cadena perpètua per la sagnant repressió dels manifestants durant els 18 dies que va durar la revolta el 2011. En canvi, els seus dos fills, Gamal i Alaa Mubàrak, a més de sis alts càrrecs del ministeri de l'Interior, van ser absolts en un procés que es va allargar durant mesos i va desfermar passions a la societat egípcia. Tots ells hauran de tornar a comparèixer davant la justícia en un nou procés judicial encara sense data.

De moment, es desconeix la justificació del veredicte, que no ha sorprès gaires observadors polítics egipcis. I és que nombrosos experts ja van assenyalar que les bases legals sobre les quals s'havia dictat la condemna eren molt febles.

En una llarga dissertació abans de fer pública la sentència, el mateix jutge que va presidir aquell tribunal va reconèixer que no disposava de proves concloents en contra del rais deposat. No obstant, va considerar que, com a cap d'estat, li havia de recaure la responsabilitat última de les matances. L'equip d'advocats de Mubàrak sempre ha sostingut que aquell judici va estar polititzat.

Probablement, el judici de l'expresident no serà l'únic que es repetirà durant els pròxims mesos. Entre les promeses del president Mohamed Mursi en la seva campanya electoral hi figurava portar un altre cop davant la justícia els alts càrrecs policials i governamentals absolts per falta de proves. Aquesta ha estat una de les principals demandes de les organitzacions revolucionàries, ja que creuen que l'aparell de l'estat, que no ha estat purgat, va obstaculitzar les indagacions judicials.

Precisament, a principis de la setmana passada una comissió d'investigació sobre els fets esdevinguts durant la revolució va lliurar a Mursi el seu informe final. La creació del comitè va ser una de les primeres decisions del rais islamista després d'assumir el seu càrrec, l'1 de juliol. La fiscalia està estudiant el document abans de determinar quins processos s'han de reobrir.

Durant els últims dies diversos mitjans locals han publicat filtracions de l'informe, que inclouria declaracions de testimonis que afirmen que l'expresident va seguir en directe i a través d'un senyal de televisió encriptat tot el que succeïa a la plaça Tahrir. Tanmateix, no és clar que al nou judici es puguin presentar proves addicionals com aquesta. "No s'afegiran noves evidències en el cas", va declarar a Reuters Mohammad Abdel Razek, un dels advocats de Mubàrak.

Als seus 84 anys, el rais destronat està ingressat en un hospital militar on va ser traslladat fa un parell de setmanes després de trencar-se tres costelles en caure a la banyera. Des del seu ingrés a la presó de Tora, situada als afores del Caire, han circulat tot tipus de rumors sobre el seu delicat estat de salut.

De moment continuen a la presó

Malgrat el veredicte, s'espera que tant Mubàrak com al-Adly segueixin a la presó, ja que estan acusats en altres causes per corrupció i abús de poder. En concret, s'investiga l'anterior rais per haver rebut regals valorats en prop d'un milió d'euros per part del director del diari Al-Ahram .

La repetició del judici a Mubàrak tensarà encara més una escena política profundament polaritzada. La decisió pot afavorir els interessos dels Germans Musulmans, ja que els permetrà centrar la campanya de les eleccions legislatives, previstes per l'abril, en la seva lluita contra els romanents de l'antic règim. Sovint, l'administració Mursi ha justificat les seves mancances en els presumptes intents de les forces contrarevolucionàries de torpedinar la seva acció de govern.

stats