Birmània
Internacional 18/10/2021

La junta militar birmana promet alliberar 5.636 presos polítics

El règim denuncia que ha sigut exclòs de la reunió de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic

ARA
2 min
Familiars de presos esperant el seu alliberament.

BarcelonaLa junta militar que governa Birmània amb mà de ferro ha promès alliberar 5.636 presos polítics, condemnats per haver participat en les manifestacions contra el cop d'estat de l'1 de febrer. Ho ha anunciat aquest dilluns el general Ming Aung Hlaing, amb motiu de la celebració, el 20 d'octubre, de la festa del Thadingyut. La mesura de gràcia arriba després que els països de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (Asean) excloguessin el règim de la cimera de la setmana que ve.

El general, que va dirigir el cop militar, ha reiterat un pla de cinc punts per restablir la democràcia i ha tornat a acusar l'oposició, agrupada en l'anomenat Govern d'Unitat Nacional, i els grups armats d'intentar sabotejar les iniciatives internacionals de pau. "A ningú li importa la seva violència i ens reclamen que resolguem el problema", ha dit el militar criticant l'Asean.

L'oposició ha celebrat el veto de l'organisme regional i ha reclamat ser reconeguda com l'interlocutor legítim. Divendres un portaveu del règim va responsabilitzar les "ingerències estrangeres" dels Estats Units i la UE de l'exclusió de la junta. L'Asean ha convidat "un representant no polític" en el lloc previst per a Birmània.

Mentrestant, l'expresidenta Aung San Suu Kyi, que va guanyar les eleccions el 2015, continua sent jutjada pel règim a porta tancada, acusada de corrupció. El seu advocat, Khin Maung Zaw, ha denunciat que no li permeten parlar amb la premsa, poc després d'haver revelat que la premi Nobel de la pau està "esgotada" de tant anar al jutjat.

La comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha criticat que "el patiment i la violència al país estan devastant les perspectives de desenvolupament i amenacen amb la fallida de l'estat o amb una guerra civil".

El general colpista ha culpat de la violència els "grups terroristes", en un discurs televisat que ha pronunciat vestit de civil. Ha convidat el representant de l'Asean a visitar el país tal com havien acordat, però ha dit, sense entrar en més detalls, que algunes de les seves condicions són innegociables.

stats