L'atac rus a Ucraïna
Internacional 26/09/2022

Un jove rus dispara al cap d'una oficina de reclutament a Sibèria

La decisió de Putin d'enviar centenars de milers de reservistes a lluitar a Ucraïna intensifica el malestar

ARA
3 min
Joves russos de Tara (Sibèria) cridats a files per anar a la guerra d'Ucraïna

BarcelonaLes manifestacions de rebuig per la decisió del Kremlin de mobilitzar centenars de milers de joves russos per anar a lluitar a Ucraïna han arribat aquest dilluns a l'extrem, quan un jove ha entrat a un centre de reclutament a Ust-Ilimsk, a Sibèria, i ha obert foc. En l'atac ha ferit d'"extrema gravetat" el cap de l'oficina de reclutament, que està en cures intensives, segons ha explicat el governador de la regió d'Irkutsk, Igor Kobzev, a través de Telegram. També ha informat que l'autor dels trets, un noi de 25 anys, ha estat detingut.

Els fets han passat sis dies després que Vladímir Putin anunciés una "mobilització parcial" que oficialment pretén reclutar 300.000 reservistes per reforçar l'exèrcit rus a la guerra a Ucraïna, tot i que diversos mitjans independents com Meduza i Nóvaia Gazeta asseguren que els plans de Moscou passen per cridar a files fins a un milió de persones. Des de dimecres, el dia de l'anunci, milers de joves han fugit del país i s'han organitzat protestes en diverses ciutats russes, que han acabat amb més de 2.000 detinguts, segons l'ONG OVD-Info. També hi ha hagut atacs a diverses oficines de reclutament, però fins ara no hi havia hagut cap agressió amb arma de foc.

El Kremlin s'estaria plantejant tancar la frontera per als homes en edat de mobilització per evitar la fuga de joves russos que volen escapar-se de la guerra, segons ha informat la premsa local citant fonts de l'administració presidencial. Segons Meduza, la prohibició d'abandonar el país entraria en vigor després dels referèndums sobre l'annexió a Rússia que s'estan duent a terme a les zones ocupades de les regions ucraïneses de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson, que s'acaben aquest dimarts. Amb tot, aquest dilluns el portaveu del govern rus, Dmitri Peskov, ha dit a la seva roda de premsa diària que no s'ha pres la decisió de tancar les fronteres. "No en sé res, d'això. Per ara, no s'ha pres cap decisió sobre això", ha dit quan l'hi han preguntat.

Després que els últims dies s'hagin publicat informacions sobre nois que han sigut cridats a files sense haver fet el servei militar, tot i que el ministeri de Defensa va assegurar que només es reclutarien aquells amb experiència de combat o habilitats militars especials, Peskov ha reconegut alguns errors. "Efectivament, hi ha casos en què hi ha hagut irregularitats en el compliment del decret", ha admès, i ha assegurat que tots els errors "seran esmenats". Segons el ministeri de Defensa, poden ser cridats a files els soldats rasos que hagin fet el servei militar i suboficials de fins a 35 anys; els oficials de menor rang de fins a 50 anys, i els de més rang de fins a 55 anys. Però s'han denunciat casos de persones que no han servit mai a l'exèrcit, amb discapacitats o estudiants, que haurien d'estar-ne exempts.

El líder de la república russa de Iacútia (a l'extrem orient del país), per exemple, ha promès retornar a casa més de 120 reservistes "mobilitzats per error", mentre que el governador de Bélgorod, fronterera amb Ucraïna, també ha informat que s'ha suspès el reclutament de 75 joves mobilitzats per error.

13 morts en un tiroteig en una escola

En un incident que aparentment no té res a veure amb la guerra a Ucraïna, aquest dilluns un home ha obert foc contra una escola a la ciutat russa d'Ijevsk, al centre del país, i ha provocat 13 morts, a més de l'atacant, que s'ha suïcidat. Entre les víctimes mortals hi ha guàrdies de seguretat, professors i set criatures, i el tiroteig també ha deixat 21 persones ferides, entre les quals 14 menors, segons les autoritats.

Segons informa Reuters, el pistoler duia una samarreta amb una esvàstica. La identitat de l'atacant i el motiu del tiroteig, uns 970 km a l'est de Moscou, no són clars. L'agència de notícies Tass ha citat els investigadors dient que l'atacant anava armat amb dues pistoles i una gran quantitat de municions.

stats