L'Argentina s'entrega a la incertesa amb el triomf de Milei

L’ultraliberal d’extrema dreta s'ha alçat amb el 56%, davant del 44% del peronista Sergio Massa

Berta Reventós Meseguer
4 min
Javier Milei celebrant la victòria a les eleccions presidencials.

Buenos AiresAmb una festa massiva al carrer els partidaris de l’ultraliberal Javier Milei van celebrar la victòria del seu candidat davant la seu de la coalició La Llibertat Avança, al centre de Buenos Aires, aquest diumenge. Milei va rebre el 56% del suport del padró, superant per gairebé 12 punts el ministre d’Economia, Sergio Massa, de la coalició Unió per la Pàtria, que només va obtenir el 44% dels vots i la victòria en tres de les 24 províncies de l’Argentina, uns números mai vistos en el peronisme. El president electe prendrà possessió el 10 de desembre, coincidint amb el 40è aniversari del retorn de la democràcia a l’Argentina.

L’optimisme ja treia el cap a la seu dels llibertaris a primera hora de la tarda, i va ser el ràpid reconeixement de la derrota per part de Sergio Massa –encara amb un alt percentatge del vot per escrutar– el que va dur l’equip i els simpatitzants de Milei a esclatar d’eufòria. En el seu primer discurs com a president electe, Milei va assegurar que “comença la reconstrucció de l’Argentina”. L’economista i diputat, que s’autodefineix com a anarcocapitalista, va celebrar que els argentins hagin triat majoritàriament “reprendre el camí que va fer gran aquest país i tornar a abraçar les idees de la llibertat”.

Milei va anticipar que en el “canvi estructural que l’Argentina necessita” no hi haurà lloc per al “gradualisme”. Es preveu, doncs, que les mesures que implementi a partir del 10 de desembre siguin contundents. Aquest mateix dilluns, en una entrevista radiofònica, Milei ha confirmat la seva intenció de privatitzar diverses empreses públiques, començant per la petroliera YPF –nacionalitzada per Cristina Fernández de Kirchner el 2012–, les accions de la qual han escalat més d’un 30% del seu valor a la Borsa de Nova York.

Entenent els mitjans de comunicació públics com un “ministeri de propaganda encobert”, el president electe també ha assegurat que la televisió, la ràdio i l’agència de notícies de l’estat seran privatitzades: “Tot el que pugui estar en mans privades estarà en mans privades”, ha conclòs.

Javier Milei votant en la segona volta de les presidencials.

I és que diumenge a la nit, per a Milei, s’acabava “una manera de fer política”. S’acabava el “model empobridor de la casta”, en altres paraules, l’assistencialisme que caracteritza el peronisme, i especialment el peronisme kirchnerista. Així ho pronunciava dalt d’un petit escenari acompanyat de la vicepresidenta electa, Victoria Villarruel; la seva germana i cap de campanya, Karina Milei, i la seva nòvia, l’actriu Fátima Flórez.

Als seus peus, la multitud celebrava la victòria: “Per fi l’Argentina ha triat el camí de la llibertat: estem feliços”, manifestava la Nadia, de 37 anys. Un home sostenia un cartell en què es llegia: “La força del cel”, i mirava cap amunt amb sentiment. La Teresa plorava pensant en els seus fills i nets, que “per fi podran tenir un futur aquí”, i la Katia recordava la seva migració des de Veneçuela: “Vaig venir a viure aquí perquè al meu país li va tocar Hugo Chávez, i l’Argentina estava en el mateix camí”. El Pedro, vingut des de Bolívia per seguir la jornada electoral, assegurava que en el seu cercle d’amistats “s’admira molt” Milei: “Volem una figura així al nostre país”. La Noemí, argentina de 66 anys, arribava de fiscalitzar (controlar els vots i les paperetes a les meses), i també sentia molta alegria: “Per fi algú posarà ordre, farà complir la llei i no deixarà entrar tanta gent que es queda amb les feines que haurien de ser per als argentins”.

Llàgrimes a la seu de Massa

A la seu de Sergio Massa, les llàgrimes i les abraçades de contenció van ser la norma de la nit. Partidaris del ministre manifestaven que sentien por pel que pugui passar a l’Argentina a partir d’ara, sobretot pel que fa a la retallada de drets socials i l’augment de l’odi i la intolerància amb les minories. El ministre d’Economia va desitjar sort a Javier Milei, "perquè és el president que la majoria dels argentins han escollit per als pròxims quatre anys", i va anunciar que es retira de la política. També va instar el president electe a “donar certeses sobre el funcionament polític, social i econòmic” del país des d’aquesta mateixa setmana. Milei va respondre que el mandat del govern actual no finalitza fins al 10 de desembre: “Que es facin càrrec de les seves responsabilitats”.

No obstant això, des d’aquest dilluns ja s’han començat a moure alguns fils de cara a la nova etapa que, d’aquí només vint dies, comença a l’Argentina. Estava prevista una primera reunió entre el president sortint, Alberto Fernández, i l’electe, Javier Milei, que no s’han posat d’acord en els punts a discutir i han ajornat la trobada sine die. Pel que fa a Sergio Massa, continuarà al capdavant del ministeri d’Economia fins que acabi el mandat i formarà un equip específic per a la transició de govern.

I Milei, per la seva banda, ha anunciat que no ubicarà el seu despatx a la Casa Rosada, seu del poder executiu; que no revelarà cap nom del seu gabinet fins al dia de l’assumpció, i que visitarà, abans del 10 de desembre, els Estats Units i Israel. Per a aquest dimarts s’espera una caiguda significativa del valor del peso argentí; dilluns ha estat de treva perquè era festiu nacional.

Arrenca després d’aquesta elecció un camí inèdit: si una cosa uneix els partidaris i els detractors de Javier Milei, que cavalquen fa setmanes entre la il·lusió i la por, és que, per a tots igual, comença una etapa del tot desconeguda a l’Argentina. Els argentins –alguns per voluntat pròpia, els altres a la força– s’han entregat a la incertesa.

stats