A Itàlia mor una dona cada tres dies víctima de la violència masclista

"Vull una pizza", la frase en clau d'una víctima italiana per alertar telefònicament la policia

3 min
Manifestació del Dia Internacional de la Dona, ahir, a Roma

MilàDues setmanes abans de morir, Clara Ceccarelli, de 69 anys, va anar a una funerària i va pagar per avançat el seu propi enterrament. No ho va dir al seu pare ni al seu fill Mauro, malalt, a qui mantenia tota sola. El secret va sortir a la llum fa uns dies, quan la seva exparella, Renato Scapusi, de 59 anys, va acabar amb la vida de la dona al clavar-li 30 punyalades i deixar-la malferida en la seva pròpia sabateria, al centre de Gènova.

El brutal assassinat és només l'últim feminicidi, com es coneixen a Itàlia les morts de dones a mans de les seves parelles o exparelles, que se suma als de Ylenia Fabbri, Roberta Siragusa o Piera Napoli aquest any. Des del gener, 11 dones han mort víctimes de la violència masclista al país transalpí. Una macabra llista que està destinada a augmentar.

"A Itàlia la violència dins de les famílies mata més que la màfia. És un problema social enorme perquè, tot i que es tracta d'un fenomen mundial, aquí l'emergència té arrels culturals ", adverteix Gian Ettore Gassani, president de l'Associació Italiana d'Advocats Matrimonialistes. "La dona sovint és maltractada, humiliada o assassinada perquè està considerada un objecte de propietat. Quan una dona trenca una relació, corre el perill de convertir-se en víctima del seu company o marit. I malauradament la pandèmia ha agreujat el fenomen".

Entre el gener i l'octubre de l'any 2020 va morir una dona cada tres dies víctima de la violència masclista, segons va revelar l'últim informe de l'Institut d'Investigació Econòmica i Social (Eures). En total van ser 91 les dones assassinades en el període de temps analitzat, enfront de les 99 de l'any anterior. Són xifres aproximades, ja que no existeix una estadística oficial sobre la violència de gènere al país i ni tan sols les organitzacions que estudien el fenomen i les institucions públiques utilitzen els mateixos criteris. La policia, per exemple, no compta l'assassinat d'una prostituta com a violència masclista.

Primer cens, el 2018

L'Institut d'Estadística Italià va elaborar un cens sobre aquest fenomen per primera vegada el 2018. El retard en l'anàlisi del fenomen no és casualitat, d'acord amb el judici dels experts. De fet, Itàlia no va aprovar un primer Pla Integral per a la Violència de Gènere fins a l'any 2011. I no va ser fins fa dos anys que el Parlament va donar llum verda a una llei contra la violència masclista, que agilitza els tràmits quan es produeix una denúncia i augmenta les penes per als agressors.

La normativa, que va ser molt criticada per la magistratura, va introduir dos nous delictes: la desfiguració d'una dona i la imposició d'un casament a nenes menors de 14 anys. Un avenç important, tenint en compte que el Codi Penal italià recollia fins al 1981 el delicte d'honor i el matrimoni reparador, que permetia a un violador eludir la condemna si accedia a casar-se amb la seva víctima.

Un problema social que els mitjans de comunicació perpetuen, segons denuncien organitzacions feministes com Non Una di Meno o l'associació de dones periodistes Giulia. De fet, no és gens estrany que la premsa es refereixi als assassinats masclistes com a "crims passionals" o tracti de trobar-hi una motivació. Encara couen casos com el d'un reconegut periodista de la televisió pública RAI que, durant una entrevista a una dona que vivia sota escorta després de sobreviure dues vegades a un intent d'assassinat per part de la seva exparella, li va deixar anar: "Probablement l'home estava tan enamorat de vostè que va pensar: «Fins que la mort ens separi»". I davant la incredulitat de la dona, va afegir amb un mig somriure: "Senyora, si hagués volgut matar-la, ho hauria fet".

Diferents organismes que s'ocupen de la violència contra les dones han assenyalat que el fenomen de la violència masclista s'ha agreujat durant l'emergència per coronavirus. La pandèmia ha augmentat en molts casos les tensions familiars i el confinament ha empitjorat les situacions d'abús i ha convertit la llar en una presó.

És el que li va passar a una dona de Milà que la setmana passada quan, després de rebre una pallissa i tement per la seva vida, va trucar a la policia i va utilitzar una frase en clau per demanar auxili sense que el seu maltractador la descobrís. "Vull una pizza", va dir amb la veu entretallada, segons s'escolta en un àudio que s'ha fet viral a Itàlia. "Rebut. Anem cap allà ", va respondre el seu interlocutor a l'altre costat del telèfon. L'home va ser detingut per la policia poc després.

stats