Coronavirus

Itàlia exigirà estar immunitzat o un test negatiu per entrar a restaurants i transports públics

El govern de Mario Draghi estudia fer la vacunació obligatòria per al professorat

2 min
Represa de la vacunació amb AstraZeneca a Itàlia.

MilàEl coronavirus no dona treva a Itàlia. Com a la resta de la UE, la variant delta està provocant un augment exponencial dels contagis al país transalpí, que aquest dimecres ha registrat 4.259 nous positius i 21 morts. Amb el 50% de la població més gran de 12 anys immunitzada amb la pauta completa, el govern italià es prepara per aprovar noves mesures que incentivin la vacunació dels indecisos, especialment en el grup d'edat inferior als 40 anys, un dels més reticents.

Seguint l'exemple de la veïna França, els italians hauran de mostrar el passaport covid per accedir a l'interior de bars i restaurants, acudir a esdeveniments on no sigui possible mantenir la distància de seguretat i, a partir del setembre, també per viatjar en transport públic, avions i vaixells. En el cas de no haver rebut encara la vacuna, podran presentar un test negatiu o demostrar que han passat la malaltia en els últims mesos.

L'executiu de Mario Draghi també estudia imposar la vacunació obligatòria per al professorat abans de l'inici de curs escolar, igual que va fer per a sanitaris i farmacèutics a la primavera. Una mesura a la qual es van oposar llavors més de 300 professionals, que van interposar recursos davant els tribunals.

El problema a Itàlia és l'alt nombre d'indecisos que encara no s'han vacunat, tot i que abans de l'estiu va arrencar una campanya de vacunació massiva sense límit d'edat. "La dada crítica són els 2,5 milions de no vacunats més grans de 60 anys", adverteix el president de l'Institut Superior de Sanitat, Silvio Brusaferro.

Entre els partits que donen suport al govern, però, no hi ha unanimitat i les noves restriccions han tornat a enfrontar els socialdemòcrates del Partit Democràtic amb Matteo Salvini, contrari a limitar la "llibertat individual" dels ciutadans. Per al líder de la Lliga, el passaport covid s'ha d'exigir "en llocs concorreguts, però no per anar a menjar pizza". Salvini també critica la vacunació obligatòria del professorat, tot i que almenys un 15% de personal docent rebutja immunitzar-se. "Hem de protegir els més grans de 60 anys; els de 40 a 59, que triïn, i els joves no cal que ho facin", va dir l'exministre de l'Interior, que amb 48 anys encara no s'ha vacunat.

El decret que l'executiu té previst aprovar aquesta mateixa setmana inclou sancions per als que no respectin les noves restriccions i l'obligatorietat de portar mascaretes a l'aire lliure en les zones considerades de risc moderat. A més, Itàlia prorrogarà fins al 31 de desembre l'estat d'emergència vigent, que conclou el 31 de juliol.

stats