Coronavirus

Itàlia, dividida, comença a usar el passaport sanitari

El certificat es demana ja als bars, museus, cinemes, i el govern ho ha ampliat als tren, bus, avions i vaixells

3 min
A través d'un codi QR els clients d'un bar han de presentar el seu passaport sanitari.

L'AlguerUn cartell amb un enorme codi QR amagat sota una estrella de David i una frase que és més que una declaració d'intencions et dona la benvinguda al Bar Passero: "Ahir, avui i demà entraran tots sempre". La protesta d'en Gianfranco, propietari de l'històric establiment a la ciutat sarda de l'Alguer, no ha passat desapercebuda. "En el seu moment, van prohibir als jueus entrar en locals públics perquè se'ls considerava un perill per a la puresa de la raça, ara tornem a estar davant d'una imposició fundada en raons que no estan científicament demostrades", comenta indignat. No és l'únic.

La introducció des d'aquest divendres del passaport sanitari per accedir a l'interior de bars, restaurants, gimnasos, piscines, teatres, cinemes i museus divideix els italians. La majoria d'empresaris i propietaris de locals de restauració confien que servirà per evitar nous tancaments, tot i que lamenten haver sigut "oblidats" per les institucions. "Des de l'inici de la pandèmia, el nostre sector no ha sigut considerat com una indústria que genera ocupació, sinó com una cosa prescindible. I això ha creat un clima de forta tensió perquè molta gent s'ha sentit poc valorada", explica per telèfon Oscar Fusini, president de Confcommercio, la confederació italiana de comerciants.

Enfront de la divisió dels empresaris del sector, dos de cada tres italians es mostra a favor del "certificat verd", segons un recent estudi. Per aconseguir el passaport sanitari –o green pass, com es coneix a Itàlia– els ciutadans de més de 12 anys hauran d'acreditar estar vacunats amb almenys una dosi, o bé haver superat recentment la malaltia o presentar un test negatiu realitzat en les últimes 48 hores. El govern ha posat a disposició dels propietaris dels establiments afectats una aplicació amb la qual podran escanejar el codi que apareix en el document digital i obtenir una resposta al moment sobre la validesa del certificat. I aquesta és una altra de les crítiques dels professionals de la restauració.

"Al principi, el passaport sanitari va tenir una resposta positiva perquè va ser vist com un instrument que evitaria el tancament dels nostres establiments a l'estiu si les dades empitjoraven, però creiem que no correspon al propietari d'un bar o d'un restaurant controlar el seu propi client", denuncia Fusini.

A l'Alguer la primera jornada amb les noves regles no ha comportat gaires problemes. El temps acompanya i la majoria dels turistes prefereixen esmorzar a les terrasses, on el certificat no és necessari. L'Albert, un sard resident a Gènova que ha tornat a Sardenya per gaudir de les vacances, prefereix gaudir de l'aire condicionat i mostra "per primera vegada" el seu passaport sanitari a la cambrera d'un dels restaurants pròxims al port. "Estic completament a favor. D'una banda, dona més tranquil·litat als clients, ja que tindran menys probabilitat de contagiar-se, i de l'altra, no limita la meva llibertat perquè em permet fer i anar on vulgui", defensa.

A la resta d'Itàlia, el primer dia de la nova normalitat va transcórrer sense incidents. De Milà a Nàpols, van tornar a veure's cues a les portes dels monuments i museus gairebé com abans de la pandèmia, però aquest cop per culpa del temps emprat en comprovar la certificació de cada visitant, que ha d'anar acompanyada d'un document d'identitat.

Amb l'aprovació d'aquesta mena de salconduit per a la vida social, el govern esperava incentivar la vacunació dels indecisos, que entre els més grans de 60 anys frega els 2,5 milions de no vacunats. I la resposta no va poder ser millor. Tot just unes hores després de la seva aprovació fa dues setmanes, algunes regions van rebre un 200% més de sol·licituds per rebre la punxada que el dia anterior. La bombolla, però, s'ha anat desinflant des de llavors i l'executiu va decidir aquesta setmana estendre l'ús del passaport sanitari per viatjar en els trens de llarga distància, autobusos interregionals, avions i vaixells. De moment, els transports públics locals queden exempts, encara que no es descarta que després de l'estiu sigui necessari validar el certificat juntament amb el bitllet per moure's per la ciutat.

El mes de setembre serà la prova de foc per a les escoles, després de més d'un any d'educació a distància. A partir del curs que ve, els professors de tots els cicles educatius i els estudiants universitaris han de tenir el certificat sanitari per accedir a l'aula. Els docents que es neguin a vacunar-se quedaran suspesos de sou i feina. "L'elecció de govern és apostar pel certificat per evitar tancaments i protegir la llibertat", va defensar el ministre de Sanitat, Roberto Speranza. La discussió de la mesura va provocar algunes esquerdes en l'heterogènia coalició que dona suport al govern encapçalat per Mario Draghi, dividida entre els partidaris d'incrementar les normes anticovid i els que advoquen per relaxar-les, com la Lliga de Matteo Salvini. El decret, però, va ser aprovat per unanimitat.

stats