Itàlia demanarà el certificat de vacunació a tots els treballadors

És el primer país europeu a aplicar aquesta mesura, que busca incentivar la immunització

3 min
Protestes a Milà contra les mesures que ha pres el govern Itàlia contra COVID-19

MilàItàlia obligarà a ensenyar el passaport covid per anar a treballar. Per poder accedir als seus llocs de treball, doncs, els funcionaris públics i també els treballadors del sector privat hauran de complir un d'aquests requisits: estar vacunats amb almenys una dosi, demostrar haver passat la malaltia en els últims mesos o presentar un test d'antígens negatiu fet durant les 48 hores anteriors. La mesura també afecta els treballadors del servei domèstic, cuidadors, mainaderes i autònoms. De tots els empleats només en quedaran exempts els que facin la seva jornada laboral en modalitat de teletreball. El país transalpí es converteix així en el primer de la Unió Europea a utilitzar el passaport sanitari com a instrument imprescindible per treballar i viure, tot i que a Grècia els treballadors no vacunats estan obligats a sotmetre's a un test de manera regular.

A la pràctica, el nou decret aprovat aquest dijous per Roma és un pas més cap a la vacunació obligatòria de tots els ciutadans, cosa que el primer ministre Mario Draghi va reconèixer recentment estar estudiant, sense introduir-la explícitament. "L'objectiu és impulsar la campanya de vacunació i fer segurs els llocs de treball", ha argumentat el ministre de Sanitat, Roberto Speranza. En origen, el certificat covid va néixer perquè els ciutadans europeus puguin moure's lliurement en el territori comunitari amb el menor risc possible, però a Itàlia, des de l'agost, es necessita el document per accedir a l'interior de bars, restaurants, museus o cinemes i, des de setembre, per viatjar en trens regionals, vaixells i avions.

En un primer moment, el govern de Draghi estudiava estendre l'ús del passaport sanitari exclusivament als funcionaris públics, però finalment va decidir ampliar-lo a tots els treballadors per intentar evitar un repunt dels contagis a la tardor i incentivar la immunització dels que encara no ho han fet. "El procediment afectarà uns 23 milions de treballadors. Tot el capital humà del país, que en gran part ja està vacunat", ha dit el ministre de l'Administració Pública, Renato Brunetta.

Multes fins a 1.500 euros

El nou decret, que entrarà en vigor el 15 d'octubre, inclou multes que oscil·len entre els 600 i els 1.500 euros per als que es presentin al seu lloc de treball sense el passaport sanitari, que augmentaran en el cas de falsificació del document. A més, els treballadors podran ser suspesos de feina i sou, però en cap cas podran ser acomiadats.

Els sindicats, que al principi es van mostrar molt crítics amb l'extensió del passaport covid per als treballadors –consideraven que es tractava d'una mesura discriminatòria–, van pressionar l'executiu perquè els tests de diagnòstic fossin gratuïts. Però la proposta va ser rebutjada, ja que, segons les autoritats sanitàries, la gratuïtat d'aquestes proves desincentivaria la vacunació. Les proves, que a Itàlia es fan també a les farmàcies, només seran gratuïtes per als que no poden vacunar-se per motius de salut, mentre que per als menors d'edat tindran un preu reduït de 8 euros.

Així doncs, el decret ha obtingut el suport de tots els partits que sostenen el govern d'unitat, inclosa la Lliga de Matteo Salvini, que, malgrat la seva oposició inicial, va haver de donar el seu braç a tòrcer després que els presidents del partit a les regions del nord del país i una part important de les bases donessin suport a l'extensió del certificat en contra de la posició del seu líder.

Itàlia, pionera

Itàlia ha sigut pionera en utilitzar el passaport sanitari com a instrument per lluitar contra la pandèmia. Des de la primavera passada, tots els treballadors del sector sanitari –metges, infermeres, auxiliars, psicòlegs, dentistes o farmacèutics– estan obligats a vacunar-se contra el covid-19 i, amb l'inici del nou curs escolar, professors de tots els graus i estudiants universitaris han de mostrar el certificat per accedir als centres educatius.

Gairebé el 75% de la població italiana de més de 12 anys, l'edat mínima per rebre la vacuna, ha completat el cicle d'immunització. Roma calcula que amb l'extensió del passaport sanitari a tots els treballadors es podrà arribar al 80% en les pròximes setmanes.

stats