Israel rescata un ostatge beduí, segrestat per Hamàs el 7 d'octubre

Tel-Aviv ordena evacuar l'últim hospital que funcionava al centre de la Franja de Gaza

Farhan Qadi Alkadi, a l'hospital, després de retrobar-se amb la família.
ARA
27/08/2024
3 min

BarcelonaL’exèrcit d’Israel ha rescatat aquest dimarts un ostatge en una operació que ha qualificat de "complexa" al sud de la Franja de Gaza. Kaid Farhan Elkadi, de 52 anys i d'origen àrab beduí, treballava de guàrdia en una fàbrica del quibuts de Magen quan va ser segrestat per Hamàs el 7 d’octubre, segons recull l'exèrcit en un comunicat. Elkadi ha estat traslladat a l'hospital Centre Mèdic Soroka per fer-li un seguit de proves mèdiques, que han determinat que es troba en un bon estat de salut.

Segons expliquen dos oficials israelians al New York Times, un equip de soldats ha trobat l'ostatge per casualitat durant una operació a l'interior dels túnels que Hamàs ha construït al sud de Gaza. Un equip de les forces d'operacions especials estava pentinant els conductes subterranis per buscar indicis de presència de Hamàs quan, sorprenentment, han trobat Elkadi sol en una habitació i sense guàrdies a uns 25 metres sota terra.

En canvi, la versió del portaveu de l'exèrcit, Daniel Hagari, recull que l'ostatge ha estat rescatat "seguint informes d'intel·ligència precisos", en un túnel a la localitat de Rafah, al sud de la Franja, on les FDI (Forces de Defensa Israelianes) operen sobre el terreny des de principis de maig, de la mà de l'agència d'intel·ligència interior d'Israel, el Shin Bet. El primer ministre Benjamin Netanyahu ha celebrat el rescat i ha felicitat les tropes per la seva intervenció: "Benvingut a casa, Kaid Farhan. Elogio les FDI i l'ISA per una altra operació de rescat amb èxit. Estem treballant sense parar per tornar tots els nostres ostatges", ha escrit a la xarxa X.

Segons informa el diari israelià Haaretz, Elkadi va aconseguir escapar-se dels seus captors abans que el rescatessin els soldats israelians, després de 326 dies de captiveri a la Franja.

Israel ha rescatat vuit ostatges en operacions militars a Gaza, però el cas de Kaid Farhan Elkadi és el primer alliberat en un túnel en lloc d'una casa, i és el primer rescat que no provoca víctimes palestines. De les 250 persones que Hamàs va prendre com a ostatges el 7 d’octubre, encara en manté preses unes 110, un terç de les quals es creu que han mort.

En un vídeo compartit per l'exèrcit d'Israel, es veuen imatges posteriors a l'operació, en què Elkadi es retroba amb els soldats que l'han rescatat i puja a l'helicòpter que l'ha de traslladar a l'hospital.

Atacs a la comunitat beduïna

Elkadi forma part de la comunitat beduïna d'Al-Bat, on van morir sis persones el 7 d'octubre per l'atac de Hamàs. Per això el seu rescat ha estat vist com una manera de reivindicar la situació de les comunitats beduïnes. Al-Bat, com les altres 36 que Israel no reconeix –i on viuen 80.000 persones–, no existeix en cap mapa oficial i, per consegüent, no compta amb proteccions antiaèries ni amb accés als centres mèdics. Durant l'atac terrorista del 7 d'octubre, fins a 17 persones beduïnes van morir, i molts més van perdre els seus mitjans de subsistència.

Mentre es produïa el rescat, les forces d'Israel han incrementat els atacs sobre Gaza, que han provocat 20 morts durant les últimes 24 hores, i el còmput total ja supera els 41.000, segons les autoritats palestines. Les zones més afectades han estat Deir al-Balah, al centre de la Franja, i Khan Yunis, al sud.

Després que diumenge Israel ordenés evacuar una enèsima zona humanitària a l'est de Deir al-Balah, milers de pacients palestins han hagut d'abandonar l'hospital dels Màrtirs d'Al-Aqsa, l'últim centre mèdic en funcionament que quedava al centre de Gaza. Tot i que posteriorment l'exèrcit d'Israel ha dit que l'hospital no estava "dins de la zona vermella definida per l'ocupació [d'Israel]", poc després de l'evacuació Metges Sense Fronteres ha registrat una explosió al costat de l'hospital. L'organització ha qualificat la situació "d'inacceptable".

stats