Pròxim Orient

Israel bombardeja les redaccions de la cadena Al-Jazira i l'agència AP a Gaza

Deu membres d'una mateixa família han estat massacrats en un camp de refugiats

3 min

Barcelona"No hi ha cap lloc segur a Gaza: la destrucció és massiva", explica Youmna al-Sayed, la corresponsal d'Al-Jazira a la franja de Gaza. Fa la crònica des de l'Hospital d'Al-Shifa perquè l'aviació israeliana ha bombardejat aquest migdia la torre Jalaa, un edifici alt del centre de la ciutat de Gaza que acollia la redacció de la cadena qatariana i de l'agència nord-americana AP. Els militars han ordenat l'evacuació de la torre, d'onze plantes, una hora abans de bombardejar-la i no han permès als informadors que hi anessin a recollir els equips. Al bloc també hi havia mitjans locals i uns quants proveïdors d'internet. "L'hospital és el lloc més segur que coneixem, encara que ha patit atacs en altres ocasions, però continuarem informant des d'aquí", ha explicat la periodista.

Mostefa Souag, el director general de la cadena, ha declarat que "l'objectiu d'aquest crim atroç és silenciar els mitjans per amagar la massacre incommensurable que està patint la gent de Gaza", i ha dit que intentarien per tots els mitjans que l'acció d'Israel no quedi impune. Gary Pruitt, director executiu d'AP, s'ha mostrat "horroritzat" per l'atac i ha dit que han reclamat informació al govern israelià, que diu que hi havia activitat militar a l'edifici però no n'ha ofert cap prova.

“Hem corregut escales avall des de l'onzè pis i ara estem mirant l'edifici des de lluny i resant perquè s'ho repensin", ha tuitat el periodista d'AP Fares Akram minuts abans que la torre fos destruïda.

AP ha difós un vídeo on es veia el moment en què els seus equips evacuaven l'edifici, amb tot el material que podien salvar:

En el sisè dia consecutiu de bombardejos israelians sobre la franja, almenys deu palestins de la família Abu Hatab, vuit criatures i dues dones, han mort al camp de refugiats d'Al-Shati, al nord de la territori. El pare, Mohammed al-Hadidi, ha dit que la seva dona i els seus quatre fills –Suheib (14), Yahya (11), Adelrahman (8) i Wisam (6)– han mort i que només n'ha sobreviscut un, l'Omar, de 3 anys. La família visitava el germà de la mare amb motiu de la festa de l'Eid quan va ser bombardejada. Una altra dona i els seus quatre fills també van morir en l'atac isaelià. Segons els supervivents, caces israelians van disparar cinc míssils contra el seu habitatge. En aquest camp hi viuen, segons l'ONU, unes 82.000 persones en un espai de 0,7 quilòmetres quadrats. Almenys 145 palestins, incloses 41 criatures, han mort a Gaza des de dilluns, i hi ha més de 950 ferits. Ambulàncies del veí Egipte van entrar ahir a la franja.

Les milícies palestines continuen disparant coets contra Israel, un dels quals va impactar en un dipòsit de combustible de la ciutat costanera d’Ashdod. Les sirenes antiaèries van sonar en diversos punts d’Israel, inclosa Tel Aviv, Ashkelon i altres ciutats del sud. A Ramat Ghan, una població molt propera a Tel Aviv, un home va morir per l’impacte d’un coet. Els més dde 2000 projectils llançats des de la franja, la majoria dels quals han estat interceptats pel sistema antimissils israelià, han deixat deu morts, entre ells una criatura de 5 anys

Arreu de Cisjordània hi ha hagut manifestacions pel Dia de la Nakba, en record de l'expulsió de 750.000 palestins entre 1947 i 1949 per crear l'estat d'Israel. La policia i l'exèrcit israelians han matat 13 palestins a Cisjordània i els enfrontaments han continuat durant tota la nit a Jerusalem Est.

La crisi actual és el pitjor episodi de violència des dels atacs israelians a la franja del 2014. Fonts egípcies han dit que dijous a la nit Israel va rebutjar una proposta d'alto el foc de Hamàs. El primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanhayu, immers en escàndols de corrupció i fins ara incapaç d'obtenir una majoria parlamentària per formar govern, ha assegurat en un discurs televisat: "Ens trobem al mig d'aquesta operació, que no s'ha acabat i que continuarà tant con calgui". També ha acusat Hamàs "d'amargar-se rere els civils" i ha assegurat: "Limitem al màxim els danys als civils i ataquem directament els terroristes".

stats