Rescaten mort el Rayan, el nen del Marroc que dimarts va caure en un pou

Els experts feia dies que treballaven a contrarellotge per rescatar-lo i tot el país n'estava pendent

ARA
2 min
El nen, dins l'ambulància minuts després de ser rescatat

BarcelonaGairebé tot el Marroc, i també una part del món, ha estat pendent les últimes hores del Rayan, un nen marroquí de cinc anys que dimarts va caure en un pou de 32 metres de profunditat en un poblet anomenat Ighran, a uns 70 quilòmetres al nord de Xauen. Els experts feia dies que treballaven a contrarellotge per rescatar-lo i aquest dissabte, després d'una operació molt complicada pel risc d'ensorraments, han aconseguit arribar fins on era. Ja de nit han aconseguit treure'l del pou i, seguidament, la casa reial del país ha publicat un comunicat confirmant que, quan els membres de l'equip de rescat hi havien arribat, ja era mort. Centenars de persones s'havien acostat al voltant del pou, on hi havia desplegat un enorme dispositiu per intentar salvar el Rayan. Les mostres de condol i de tristesa es repetien després d'anunciar-se la defunció del nen. "Al·là és gran", cridaven molts dels joves mentre una ambulància medicalitzada s'emportava el seu cos.

El rei Mohamed VI ha tingut una conversa telefònica amb els pares del Rayan per donar-los el condol, segons la nota, que detallava que el monarca havia seguit de prop el "tràgic incident" i donava instruccions a totes les autoritats per prendre totes les mesures necessàries per salvar al petit.

Abdelhadi Thamrani, un dels caps de l'operació de rescat, ja havia advertit que calia tenir en compte aquesta possibilitat: "Evidentment que temem per la seva vida, fa cinc dies que està atrapat en un pou de 32 metres de profunditat". En les últimes hores, a més, la fase de l'operació havia entrat en un moment especialment delicat, perquè hi havia un risc molt elevat d'ensorrament. "L'extracció del Rayan serà lenta i requerirà molta habilitat", havia dit el mateix Thamrani.

Els equips de rescat hi van començar a treballar dimecres, quan els pares de la criatura van alertar les autoritats de l'accident. En un primer moment, diversos voluntaris van intentar baixar pel pou amb una corda, però van quedar encaixats perquè era massa estret, d'uns 45 centímetres d'amplada a la part superior. Els pares del Rayan havien explicat a mitjans locals que el nen va desaparèixer i el van estar buscant fins a adonar-se que havia caigut dins el pou. Ho van poder comprovar fent baixar un mòbil amb la càmera engegada lligat amb una corda.

El forat del pou estava tapat per un barril, però el nen el devia apartar abans de caure-hi. Quan hi van arribar els equips de rescat, l'endemà, també hi van baixar una càmera i van comprovar que el nen era viu, tot i que no es movia, i li van fer arribar oxigen i aigua ensucrada.

Els esforços per rescatar el Rayan mantenien pendent la població marroquina, amb una emissió en directe per internet que acumulava centenars de milers de seguidors. Alguns grans mitjans internacionals també havien engegat en les últimes hores una retransmissió en directe. I a les xarxes socials hi ha hagut molt de ressò. De fet, arran de l'arribada de centenars de persones al voltant del pou, el portaveu del govern marroquí havia fet una crida perquè la gent no hi anés perquè dificultava la intervenció dels equips de rescat. Tot i això, dijous es va haver d'establir un perímetre de seguretat per impedir les aglomeracions prop del pou.

stats