Internacional 12/10/2017

Brussel·les fa costat a Rajoy i demana unitat

La CE torna a ignorar la petició de mediació de Puigdemont i rebutja fer una crida al diàleg

Laia Forès
4 min
El vicpresident de la Comissió Europea,  Valdis Dombrovskis, en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesLa Comissió Europea va entrar ahir de ple en el debat polític català i ho va fer per donar suport a Mariano Rajoy i girar l’esquena a Catalunya. L’executiu comunitari havia mirat fins ara cap a una altra banda i només després de l’1 d’octubre havia criticat tímidament la violència policial i havia fet una crida al diàleg. L’endemà del discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per declarar la independència de Catalunya i suspendre-la per poder obrir la porta a una negociació amb l’Estat, ahir va ser la primera vegada des del començament del Procés que Brussel·les va evitar parlar d’“afer intern” i va prendre partit explícitament.

“Confiem en les institucions espanyoles, en el president Rajoy i en totes les forces polítiques que treballen per a una solució dins el marc constitucional”, va assegurar el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis. “Donem suport als esforços per superar la divisió i la fragmentació, i garantir la unitat i el respecte a la Constitució espanyola”, va afegir Dombrovskis després que un periodista li demanés una reacció a la petició que va fer dimarts Puigdemont de diàleg al govern espanyol i de mediació a la Unió Europea.

Cap esment al diàleg

Dombrovskis va ignorar la petició de mediació i va evitar esmentar la paraula diàleg. Si en altres ocasions Brussel·les no ha dubtat a demanar diàleg o fins i tot una solució política a la qüestió catalana, ahir, després del discurs de Puigdemont, la Comissió Europea -encapçalada per un dirigent de la mateixa família política que Mariano Rajoy- va esborrar la paraula del seu discurs. Igual que ha fet el govern espanyol.

Els comissaris europeus, reunits ahir en la seva trobada setmanal, van abordar “breument” el conflicte polític de Catalunya. “Seguim molt de prop el que està passant”, va assenyalar Dombrovskis. Brussel·les segueix rebutjant fer cap paper de mediadora en el conflicte perquè considera que és un afer intern d’Espanya i, sobretot, perquè el cap de l’executiu espanyol s’hi oposa fermament. També el president de França, Emmanuel Macron, erigit com a principal aliat de Rajoy contra el procés independentista, va deixar clar dimarts que la Unió Europea no farà de mediadora. “Estaríem donant la raó als qui no respecten l’estat de dret. I mediar suposaria tractar les dues parts com a iguals”, va argumentar Macron. “Com a cap d’estat, veí i amic no puc reconèixer en peu d’igualtat el primer ministre espanyol i el president de la comunitat catalana”, va reblar.

Els dirigents dels Vint-i-vuit podrien debatre el conflicte català la setmana que ve al Consell Europeu que es farà a Brussel·les. Encara no se sap l’agenda de la reunió però serà la primera cimera després de l’1 d’octubre i és molt probable que els dirigents vulguin saber de la mà de Rajoy els detalls del que passa a Catalunya. Ara mateix, sense que Madrid hagi concretat els efectes de l’article 155 de la Constitució, la majoria de líders europeus previsiblement faran costat a Rajoy. Ahir membres dels governs italià i alemany van carregar contra la declaració d’independència i la van qualificar d’“inacceptable”.

Preparació de la cimera

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va viatjar ahir a tres capitals -Copenhaguen, París i Berlín- per preparar la trobada que reunirà els líders a Brussel·les el 19 i 20 d’octubre. Després de reunir-se al matí amb el primer ministre de Dinamarca, Lars Lokke Rasmussen, es va entrevistar a París amb Macron i al vespre amb la cancellera d’Alemanya, Angela Merkel.

Tusk no va fer ahir cap declaració pública sobre l’anunci de Puigdemont. Tot i així, fonts europees van valorar dimarts a la nit positivament que el president de la Generalitat no hagués fet cap anunci “irreversible”. El president de l’òrgan que agrupa els 28 caps d’estat i de govern de la UE creu que amb la suspensió de la declaració d’independència hi ha marge per al diàleg.

En un discurs al Comitè de les Regions, el president del Consell Europeu es va dirigir directament a Carles Puigdemont -fins ara sempre havia mantingut que el seu únic interlocutor era Mariano Rajoy- per demanar-li que no prengués cap decisió “que pogués fer el diàleg impossible”, en referència a la DUI. És la primera vegada que un dirigent comunitari interpel·la directament el Govern, cosa que deixa clar que Catalunya ja és a l’agenda europea i que el Procés no és un afer tan intern com manté Brussel·les.

La premsa mundial es fa ressò de la reacció de Rajoy

The Guardian

Sota el titular “El primer ministre espanyol pregunta a Catalunya: Has declarat la independència, o no?”, el rotatiu obria ahir a la tarda la seva edició digital. El diari resumia així la reacció de Mariano Rajoy a la intervenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, dimarts al Parlament. El Guardian apuntava també que Rajoy estudia suspendre l’autonomia catalana.

Le Monde

També el diari francès destacava ahir la resposta de Rajoy com la principal notícia de la seva edició digital. En aquest cas, el titular recollia els cinc dies que té Carles Puigdemont per respondre al govern espanyol i aclarir si ahir va declarar la independència o no. A més d’aquest article, Le Monde oferia una entrevista amb un especialista en la península Ibèrica i un perfil de Puigdemont.

Frankfurter Allgemeine

A Alemanya, també el Frankfurter Allgemeine obria ahir a la tarda l’edició digital amb notícies sobre l’estat del debat a Catalunya. En aquest cas, optava per titular “Rajoy només tindrà paciència durant uns dies”, en al·lusió al fet que el president del govern espanyol hagi donat cinc dies a Puigdemont per aclarir si va declarar la independència al Parlament o no.

The New York Times

El diari nord-americà coincidia en el seu títol amb el Guardian. En una posició menys destacada i dins la secció d’internacional, titulava la notícia sobre les paraules de Rajoy així: “Espanya pregunta a Catalunya: Has declarat la independència o no?” La notícia, datada en aquest cas des de Barcelona, feia referència també a la “confusió deliberada” de què Rajoy acusa Puigdemont.

stats