Crisi climàtica

Els incendis i la calor no donen treva a França, Espanya i Grècia

Guterres alerta que el món s'encamina al "suïcidi col·lectiu" si no actúa ja contra la crisi climàtica

3 min
Bombers lluiten contra els incendis a Gironde, al sud-oest de França.

BarcelonaL'onada de calor que assota l'oest d'Europa arribarà al pic de temperatures aquest dilluns a França i el Regne Unit, on el servei meteorològic britànic (Met Office) alerta que es podria arribar als 40 ºC i superar així la dada històrica de 38,7 ºC que es va assolir a Cambridge el 2019. La crisi climàtica està portant els termòmetres a xifres històriques en zones gens acostumades a les calors extremes com aquesta.

A França, ja s'ha superat també aquesta dada a diverses regions en els últims dies, i hi ha 15 departaments de la costa atlàntica en alerta vermella, però la capital del país, París, també podria arribar al seu pic de calor aquesta setmana. L'estat espanyol porta ja vuit dies amb temperatures per sobre dels 40 ºC a causa d'una massa d'aire càlid del Sàhara.

L'onada de calor a Europa ha deixat ja un miler de morts a causa de les temperatures extremes, sobretot gent gran, entre Portugal i Espanya. En el primer país es calcula que 659 persones han mort en els últims dies per aquesta causa i en el segon ja són 360 les víctimes mortals, segons les autoritats sanitàries. A Portugal, el govern va informar que el pic de morts per calor es va produir dijous, amb 440 persones, quan les temperatures van superar els 40 ºC a diversos llocs i van pujar fins als 47 ºC a Vizeu, al centre del país.

Mentrestant, els incendis segueixen cremant a diversos punts d'Espanya, França i Grècia, mentre que a Portugal -on van ser especialment devastadors la setmana passada, amb 10.000 hectàrees cremades- es donen ja per controlats.

"La meitat de la humanitat es troba a la zona de perill, per inundacions, sequeres, tempestes extremes i incendis forestals. Cap nació és immune. Però tot i això, continuem alimentant la nostra addicció als combustibles fòssils", ha alertat aquest matí de dilluns el secretari general de l'ONU, António Guterres. "Tenim una alternativa: acció col·lectiva o suïcidi col·lectiu. Està a les nostres mans".

La pitjor situació és ara a Mijas (Màlaga), on s'han evacuat més de 3.200 persones per un incendi, i a Zamora (Castella i Lleó) on aquest cap de setmana va morir un brigadista que participava en les tasques d'extinció del foc. A Catalunya s'hi ha declarat en les últimes hores un dels incendis més violents dels últims anys, que ha obligat a evacuar més de 200 veïns a Sant Fruitós de Bages i que segueix cremant aquest matí de dilluns. L'AEMET ha emès alertes per temperatures altes també a l'Aragó, Navarra i la Rioja, on se superaran els 42 ºC, tot i que s'espera que a partir d'avui comencin a baixar els termòmetres.

Incendis a França i Grècia

Al sud-oest de França, els bombers segueixen combatent uns focs que ja han cremat més de 10.500 hectàrees en els últims dies i que han forçat l'evacuació de milers de persones, que han estat instal·lades en albergs.

A Grècia, aquest cap de setmana s'hi han declarat fins a 71 incendis més, i la situació és especialment greu a l'illa de Creta, on centenars de bombers lluiten contra les flames que amenaçaven el bosc i els camps de conreu a Rethymno, avivades pels forts vents, tot i que a última hora de diumenge es donava aquest foc per parcialment contingut.

Al Marroc, els incendis declarats dimecres han deixat 6.600 hectàrees cremades a les regions de Larache, Taza, Ouazzane, Tetuan i Chefchaouen, on hi ha més de 1.800 persones evacuades. Aquest dilluns es donaven per controlats.

A la regió del Mediterrani, en general, l'emergència climàtica està deixant incendis cada cop més intensos i difícils de controlar, tal com es va comprovar l'estiu passat amb una temporada d'incendis especialment dura a Grècia, Turquia i Itàlia, esperonada per temperatures de rècord i forts vents. Si bé fins ara els científics es resistien a atribuir esdeveniments climàtics concrets a la crisi climàtica, en l'últim any això també ha canviat, perquè l'últim informe de l'IPCC, la xarxa de científics climàtics de l'ONU, ja va arribar a la conclusió que incendis com aquests, igual que aiguats i sequeres històriques registrades en els últims anys, són fets totalment atribuïbles a l'escalfament global provocat per les activitats humanes. I que cal preparar-se perquè seran cada cop més freqüents.

stats