Els incendis de Califòrnia ja han arrasat una superfície superior a la ciutat de Nova York

Almenys una persona ha mort i quasi 200.000 veïns han sigut evacuats per les autoritats

Els incendis declarats la setmana passada al sud de Califòrnia ja han causat la primera víctima mortal i han obligat a evacuar gairebé 200.000 persones, segons l'últim balanç del Departament Forestal i de Protecció contra Incendis de Califòrnia.

En aquests moments hi ha cinc focs que romanen actius al sud de l'estat i que amenacen 25.000 llars. L'incendi més virulent ha estat batejat amb el nom de 'Thomas' i ha obligat a evacuar milers de veïns de les ciutats costaneres del comtat de Santa Bàrbara, a 160 quilòmetres de Los Angeles.

Un altre dels comtats que més ha sofert l'impacte del foc és Ventura. Allà continua activa l'alerta roja per la intensitat del vent i dels focs.

A l'estat de Ventura s'ha registrat l'única mort confirmada fins ara: es tracta d'una dona de 70 anys que intentava escapar-se del foc a Santa Paula quan va patir un accident de trànsit que li va provocar greus ferides i que li va fer inhalar una gran quantitat de fum, segons va informar el centre mèdic del comtat.

Les destrosses materials i naturals provocades pels incendis són elevades. L'últim balanç del Departament Forestal i de Protecció contra Incendis de Califòrnia estima que la superfície arrasada per les flames supera les 255.000 hectàrees. Això suposa una superfície superior a la que ocupa la ciutat de Nova York.

D'altra banda, els focs també han destruït nombrosos edificis, habitatges i infraestructures, fet que ha deixat sense electricitat prop de 90.000 persones. Les autoritats nord-americanes consideren que els focs podrien tenir un cost econòmic de 17,5 milions.

Encara que el treball d'uns 9.000 bombers està ajudant a frenar l'avanç de les flames, les condicions meteorològiques segueixen sent adverses. Segons el Servei Meteorològic Nacional (SMN) està previst que aquest dilluns les ratxes de vent arribin als 64 km/h.

Cal recordar que a l'octubre uns altres incendis al nord de Califòrnia van deixar 43 morts i van destruir més de 99.000 hectàrees.

EDICIÓ PAPER 09/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF