Internacional 03/11/2012

La impaciència s'apodera de Nova York un cop passat el 'Sandy'

K. Zernike / C. Hauser
1 min
Cua per obtenir combustible ahir a Seaford, Nova York. N'hi havia una altra per als cotxes.

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORKLa paciència de molts nord-americans s'està acabant. Després de cinc dies aguantant tota mena de restriccions per les conseqüències de l'huracà Sandy , la falta de subministraments i d'electricitat fa gairebé impossible tornar a la normalitat. Ahir durant tot el dia es podien veure llargues cues serpentejant per tot Nova York. En gasolineres, supermercats, estacions d'autobusos... "És terrible", deia Marilyn Smalls, que viu al barri de Coney Island, a Brooklyn. "De nit estàs totalment a les fosques. És molt perillós".

Des del govern han demanat paciència a la població, mentre els ajuntaments intenten canalitzar la ràbia obrint línies telefòniques d'ajuda, informant la població a través de Twitter, servint menjar calent i no exigint bitllet ni al metro ni als autobusos.

Enmig del caos, però, hi ha certs senyals de millora: ahir van recuperar la llum algunes parts del Lower Manhattan, la companyia ferroviària que uneix la Gran Poma amb Nova Jersey ha reobert parcialment el servei, el sistema de metro del nord també ha obert i ja funciona la línia de Ferry amb Staten Island.

La reconstrucció, però, serà lenta i cara. Segons estimacions de Moody's Analytics, es calcula que arribarà als 50.000 milions de dòlars -momés 30.000 en la rehabilitació d'habitatges afectats.

La històrica marató, cancel·lada

Els efectes del Sandy han obligat a cancel·lar una de les tradicions més cèlebres de Nova York: la marató. Tot i que l'alcalde de la ciutat, Michael Bloomberg, va assegurar ahir que se celebraria per "alegrar" la població, la pressió tant de ciutadans exaltats per la falta de subministraments com de polítics -en especial els de la zona afectada de Staten Island, on havia de començar la cursa- van fer canviar d'idea Bloomberg.

stats