Pròxim Orient

Human Rights Watch acusa Israel de "crims d'apartheid" contra els palestins

L'organisme reclama en un informe sense precedents una investigació del Tribunal Penal Internacional

BarcelonaIsrael ha establert un règim d'apartheid i persecució contra els palestins que viuen als territoris ocupats, denuncia un informe publicat aquest dimarts per Human Rights Watch (HRW), que documenta com les seves lleis privilegien els jueus israelians. Per a l'organisme, referent mundial en matèria de drets humans, aquestes polítiques han "passat de la ratlla" i suposen un crim d'apartheid, que en dret internacional es refereix a una discriminació institucional severa i una opressió sistemàtica d'un grup sobre un altre.

"Ens basem en una política global del govern israelià per mantenir la dominació dels jueus israelians sobre els palestins i en els greus abusos que s'han comès contra els palestins que viuen als territoris ocupats i a Jerusalem est", apunta HRW en un comunicat. L'informe, de 213 pàgines, recull documents, estudis de casos, declaracions de responsables polítics i altres fonts i documents oficials. "Negar a milions de palestins els seus drets fonamentals no és simplement una ocupació abusiva. Veus destacades han alertat durant anys que s'estava molt a prop de cometre crims contra la humanitat per raó d'apartheid i persecució i aquesta ratlla s'ha creuat", assegura Kenneth Roth, director executiu de HRW. El ministeri d'Exteriors Israelià ha despatxat l'informe titllant-lo de "pamflet de propaganda" i acusant l'organització de tenir una "agenda antiisraeliana".

Cargando
No hay anuncios

L'informe posa blanc sobre negre el sistema legal de dominació que vertebra l'estat israelià, recorda que el 2018 el Parlament israelià va aprovar una llei amb rang constitucional que afirma que Israel és "l'estat nació del poble jueu", on el dret d'autodeterminació és "exclusiu del poble jueu", i que considera "l'assentament jueu" un valor nacional. "Per mantenir el control jueu israelià, les autoritats israelianes han adoptat polítiques per mitigar el que obertament descriuen com l'«amenaça» demogràfica dels palestins", diu el document. HRW també alerta de la política de "judeïtzació" del territori, que busca "concentrar la majoria de palestins que viuen fora de les principals ciutats jueves en enclavaments densament poblats, mancats de serveis, amb un accés limitat a la terra i als habitatges mentre s'alimenta el creixement de comunitats jueves pròximes". I cita l'exemple de Jerusalem, on "el pla del govern, inclòs l'oest i les parts ocupades de l'est de la ciutat, estableix l'objectiu de «mantenir una sòlida majoria jueva» i fins i tot especifica les ràtios demogràfiques que espera mantenir".

Discriminació ètnica

També recull els exemples de discriminació ètnica, com la llei marcial "draconiana", que prohibeix als palestins entrar als assentaments jueus, el bloqueig de la franja de Gaza, que impedeix la llibertat de moviments i l'entrada de mercaderies, o l'estatut de la població palestina de Jerusalem Est, que veu limitat el seu dret a residència. Tot plegat constitueix el que HRW considera una "opressió sistemàtica". I recorda que els palestins ciutadans d'Israel "viuen sota lleis que permeten a centenars de petits municipis jueus excloure'ls, i pressupostos que reserven només una petita part de recursos a les escoles palestines en comparació amb les destinades a criatures jueves israelianes". El tribunal militar israelià, que només processa palestins, ha reconegut una taxa de condemnes del 99,7%.

Cargando
No hay anuncios

HRW documenta també una sèrie d'actes inhumans als territoris ocupats palestins, com les limitacions al moviment dels 4,7 milions de palestins que hi viuen, la confiscació de bona part de la seva terra, la "denegació categòrica dels permisos de construcció que ha obligat milers de palestins a marxar de casa seva en condicions que arriben al trasllat forçós" o la "suspensió de drets civils bàsics com la llibertat de reunió i associació o negar als palestins l'oportunitat de tenir veu en una llarga llista de temes que afecten la seva vida diària i el seu futur". HRW considera que "no hi ha cap proporció entre les preocupacions de seguretat i aquests abusos".

Cargando
No hay anuncios

El govern de Tel Aviv ha respost al document considerant-lo "una part més de la campanya d'aquesta organització, liderada per un conegut defensor de la campanya de Boicot Desinversions i Sancions (BDS), que no té res a veure amb la realitat sobre el terreny", i considera les acusacions "ridícules i falses".

Al gener B'Tselem, una de les principals organitzacions de defensa dels drets humans a Israel, també va fer el pas de considerar-lo un estat d'apartheid i va trencar el consens també en l'esquerra del país que es tracta d'un règim democràtic que exerceix temporalment una ocupació. Mentre que oficialment les autoritats parlen d'un procés de pau i d'una ocupació temporal, "la contínua expansió dels assentaments exclusius per a israelians a Cisjordània, la significativa inversió en infraestructura per connectar aquests assentaments amb Israel, l'aprovació de la llei de l'estat nació jueu i les declaracions que parlen formalment d'annexionar-se parts de Cisjordània han deixat ben clar l'intent d'Israel de mantenir la dominació dels jueus israelians sobre els palestins en el futur pròxim, si no de manera permanent", explica a l'ARA des de Londres Yasmine Ahmed, de HRW. "Quan uneixes els punts t'adones de la realitat subjacent: una realitat en què un govern mana sobre el territori entre el riu Jordà i el Mediterrani on viuen dos grups, metòdicament privilegiant els jueus israelians i oprimint sistemàticament els palestins". HRW reclama al Tribunal Penal Internacional que investigui els responsables del sistema d'apartheid israelià.