EL FUTUR DEL CHAVISME
Internacional 10/01/2013

Una gran festa tapa la "no investidura" de Chávez

Carola Solé
3 min
CONSTRUINT EL MITE Un mural de suport al líder bolivarià a Caracas. Avui hi  ha convocades concentracions de suport a Chávez.

CARACAS"Defensa el teu vot! Anem tots a Miraflores", anima una falca de la televisió estatal veneçolana. Amb música animada de fons i mostrant imatges de chavistes ballant al carrer, l'anunci convida els seguidors del president, Hugo Chávez, a participar avui en una marxa festiva davant el Palau de Miraflores per "resguardar" el resultat de les eleccions presidencials del 7 d'octubre.

A escasses cantonades del palau, al Parlament, mentrestant, no hi haurà l'acte d'investidura presidencial previst per avui. Fa només tres mesos, Hugo Chávez assegurava que ja estava lliure del càncer que li van diagnosticar el juny del 2011, i els veneçolans van reescollir-lo per a un quart període de sis anys amb un 55% dels vots.

Avui, 10 de gener, és el dia que estableix la Constitució perquè el Chávez juri aquest nou mandat davant l'Assemblea Nacional. Però, com s'esperava, Chávez no hi podrà ser per motius de salut. Malgrat la notícia tan poc encoratjadora per als seus seguidors, no hi haurà llàgrimes, perquè el chavisme ha convocat "tot el país" a concentrar-se davant de Miraflores en una gran festa en solidaritat amb el president. També s'hi havia convidat tots els presidents de l'Amèrica Llatina, però quasi tots han declinat la invitació.

Segons el govern de Caracas, la "no investidura" de Chávez, però, no suposarà un trencament de la legalitat constitucional, ni el "buit de poder" que denuncia l'oposició, perquè el Comandante és un president reelecte i no algú que acabi d'arribar. Així ho va avalar ahir a última hora el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ).

La interpretació chavista que l'acte de jurament és una "formalitat" que Chávez podrà complir més endavant davant l'alt tribunal ha quedat legitimada. La presidenta de l'ens, Luisa Estella Morales, tancava ahir totes les discussions constitucionals entre govern i oposició en una roda de premsa esperada amb ànsia per tot el país, tot i que sense espai per a gaires sorpreses.

"El poder executiu, constituït pel president, el vicepresident, els ministres i altres òrgans i funcionaris de l'administració, seguiran exercint les seves funcions i garantint el principi de la continuïtat administrativa", va dir Morales. El govern, doncs, pot continuar normalment amb Maduro al capdavant.

"Aquesta no és la decisió d'un govern fort, sinó d'un de molt dèbil, tan dèbil que desconeix la pròpia Constitució", va denunciar immediatament el diputat opositor Julio Borges. Dilluns el líder de facto de l'oposició, Henrique Capriles, anava una mica més enllà i advertia que una "decisió equivocada" del Suprem, "lluny d'abonar la tranquil·litat i la pau de la república, el que pot abonar és l'anarquia".

Els últims dies, advocats constitucionalistes han discutit sobre la interpretació del text que n'ha fet l'oficialisme per trobar una sortida a la "situació sobrevinguda" del líder bolivarià. La majoria coincidien que si bé Chávez segueix sent el president del país, mentre no torni, el president del Parlament, Diosdado Cabello, hauria d'assumir interinament el lloc del cap de l'estat.

Però el chavisme ni accepta declarar l'absència temporal de Chávez ni vol deixar Cabello, l'altre home fort del chavisme i diametralment oposat a la línia i ideologia de Maduro, com a cap encarregat de l'estat.

"President Chávez, aquesta honorable assemblea li concedeix tot el temps que necessiti perquè atengui la seva malaltia i torni a Veneçuela quan la causa sobrevinguda hagi desaparegut", ha dit Cabello, que s'ha negat rotundament a assumir interinament la presidència en considerar que seria "un cop d'estat".

Pendents del paper de l'oposició

L'oposició es manté ferma en les denúncies als organismes internacionals per la situació anòmala que es viu al país, especialment després que el Tribunal Suprem legitimés ahir la jugada governamental. Mentrestant, a Cuba tot el que se sap d'Hugo Chávez és que segueix en estat "delicat".

Tan delicat que fa exactament un mes que el Comandante va viatjar a l'Havana, i els veneçolans no l'han tornat a veure, ni a sentir, ni a llegir a Twitter. El seu últim missatge al país, en el qual va nomenar el vicepresident Nicolás Maduro com el seu delfí, va ser interpretat per molts com un clar testament polític.

stats