Internacional 06/11/2012

El govern grec presenta un nou paquet d'austeritat al Parlament

Ara
1 min
El líder d'Esquerra Democràtica no aprova les retallades.

BARCELONA.El govern grec va presentar ahir un nou paquet d'austeritat al Parlament, que l'haurà de votar aquest dimecres. La cambra legislativa s'haurà de pronunciar sobre la retallada, valorada en 13.500 milions d'euros i basada a augmentar els impostos i reformes estructurals. Ahir, però, un dels partits de la coalició executiva, Esquerra Democràtica (Dimar), va avançar que s'oposaria a les mesures proposades per l'executiu conservador del primer ministre Andonis Samaràs, del partit Nova Democràcia.

El paquet té com a objectiu la reducció del dèficit que exigeix la troica (Fons Monetari Internacional, el Banc Central Europeu i la Comissió Europea) a Atenes per alliberar el nou tram del rescat, valorat en 31.500 milions d'euros. Si no rep els diners, Grècia no podrà complir amb les obligacions de Brussel·les i acabarà fent fallida.

Vaga i protestes

Els sindicats han programat una vaga de 48 hores i protestes a partir de dimarts, tot i que algunes ja han començat. Alguns taxistes van deixar de treballar a Salònica i molts periodistes han sortit també als carrers del país, després d'una apagada informativa contra la fusió de la seva assegurança mèdica amb un fons públic amb problemes.

El primer ministre, Samaràs, va prometre diumenge que es tractava dels "últims talls en salaris i pensions". "Vam prometre evitar la sortida del país de l'euro i això és el que estem fent. Hem donat prioritat absoluta a això perquè si no ho aconseguim tota la resta no tindrà sentit", deia el conservador. Samaràs confia que el Parlament aprovi el paquet, tot i que alguns parlamentaris del segon partit a la cambra, el socialista Pasok, es rebel·len contra la decisió d'aprovar les retallades.

stats