Internacional 13/02/2021

El govern de Mario Draghi comença a treballar

El nou primer ministre italià ja ha pres possessió del càrrec i ha fixat com a prioritat del seu gabinet "protegir el país"

2 min
Mario Draghi (a l'esquerra) jura el càrrec de primer ministre d'Itàlia davant del president de la República, Sergio Mattarella

SabadellMario Draghi és des d'aquest migdia el primer ministre d’Itàlia. L’expresident del Banc Central Europeu ha pres possessió del càrrec davant del president de la República, Sergio Mattarella, i ha tancat així la crisi política oberta fa exactament un mes, quan Matteo Renzi va retirar el suport del seu partit, Itàlia Viva, a l’executiu que presidia Giuseppe Conte i el va deixar en minoria. La situació s’ha resolt amb la designació d’un primer ministre tecnòcrata que, en deu dies, ha aconseguit aglutinar el suport de sis dels set partits principals del Parlament italià: només la ultradreta dels Germans d’Itàlia ha girat l’esquena a Draghi i s’ha quedat sola fent d’oposició. 

La resta de partits estan representats al nou govern: el Moviment Cinc Estrelles (M5E) hi aporta quatre ministres; el Partit Demòcrata, la Lliga i Força Itàlia tres cadascun, i tant Itàlia Viva com Lliures i Iguals hi tenen un membre. Tots ells, igual que els vuit ministres independents, de perfil tècnic, han assumit els seus càrrecs aquest dissabte, just després que ho fes Draghi. 

Giuseppe Conte lliura a Mario Draghi la campaneta amb que s'obren i es tanquen els consells de ministres, per simbolitzar el traspàs de poders

Acabat l’acte de presa de possessió, el nou primer ministre ha escenificat el traspàs de poders amb el seu antecessor, que ha complert amb el protocol de lliurar-li la campaneta amb què s’obren i es tanquen les reunions del govern. Tot seguit, Draghi ha presidit el seu primer consell de ministres, durant el qual ha fixat com a prioritat del seu equip “protegir el país”. La lluita contra la pandèmia de covid-19 (que cada dia provoca més de 300 morts a Itàlia) i les seves conseqüències econòmiques (amb el país en la pitjor recessió des de la Segona Guerra Mundial) serà l’objectiu primordial del govern, que disposarà per fer-ho dels 209.000 milions d'euros dels fons de reconstrucció que arribaran de la Unió Europea.

Dimecres i dijous, la revàlida

El govern de Draghi, doncs, ja ha començat a treballar, però encara ha de superar un últim escull: el vot de confiança al Parlament. Dimecres el primer ministre presentarà el seu programa al Senat i dijous a la Cambra de Diputats. Tenint en compte l’ampli suport que ha reunit, les votacions haurien de ser un mer tràmit, però és probable que alguns membres del M5E li girin l’esquena, cosa que podria desencadenar un trencament al partit.

stats