Espanya "castiga" Bèlgica pel seu suport al diàleg amb Catalunya, segons la premsa

Madrid retira l'aval a una candidata belga per dirigir l'Europol i adverteix que "pren nota"

El govern espanyol amenaça de deixar de donar suport a la candidatura de la belga Catherine de Bolle a presidir l'Europol com a represàlia pel suport públic al diàleg amb Catalunya del primer ministre, Charles Michel, que també va condemnar la violència policial durant el referèndum de l'1-O. La premsa local subratlla en les seves edicions digitals d'aquest dijous que les relacions entre els executius de Brussel·les i Madrid passen per un moment tens i fins i tot parlen d'una reacció de "càstig". 

Segons el diari flamenc 'De Morgen', Espanya respon "feroçment" a les paraules de Michel i les considera un "atac inacceptable". L'ambient és tan tens que Mariano Rajoy ha cridat a capítol l'ambaixador belga a Madrid, a qui se l'ha comunicat la "consternació" del govern per la postura del primer ministre belga. El mateix rotatiu assegura que el govern espanyol afirma que amb aquest panorama "la candidatura de Catherine de Bolle com la dona més important d'Europol no pot tenir el suport espanyol després de les reaccions de Bèlgica".

"Prenem nota", el correu electrònic de Madrid

El diari francòfon 'Le Soir', per la seva banda, publica que l'ambaixador belga va enviar un correu electrònic el 3 d'octubre, dos dies després del referèndum, per condemnar la violència dels agents contra els votants. 

Fins i tot els periodistes belgues mencionen el pobre domini de llengües estrangeres de Mariano Rajoy i assenyalen que en cas que els dos líders volguessin resoldre la crisi hauria de ser amb "intèrpret" perquè l'espanyol no parla anglès.

Dieter Dujardin, periodista del diari belga Het Laatste Nieuws (HLN), ha publicat aquest dijous a la tarda el correu que, assegura, hauria enviat la diplomàcia espanyola a Bèlgica pel seu posicionament envers Catalunya. El missatge, escrit en castellà, el signa Álvaro Renedo, director per a Europa i el G20 de la presidència del govern espanyol i l'envia a l'ambaixada belga a Madrid. Renedo indica al text que ha intentat posar-se en contacte amb l'ambaixador belga per transmetre-li un missatge dirigit al primer ministre belga.

"Estem estupefactes per les declaracions del primer ministre a Le Soir", diu el text. "No comprenem com un país soci pot fer aquest tipus de declaracions, que comprometen seriosament les nostres relacions bilaterals". Segons Renedo, el govern espanyol considera "absolutament inacceptable que el govern belga situï al mateix nivell a un govern regional que incompleix de manera greu i flagrant l'ordenament jurídic d'un estat membre [Catalunya], i al govern d'aquest estat [Espanya], que té l'obligació inexcusable de complir i fer complir la llei".  "No hem vist cap declaració del govern belga convidant instant a la Generalitat a complir la llei, només atacs contra el govern d'Espanya", es queixa i conclou: "prenem nota".

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF